Hjälp, min husky är ett monster!

wpid-folke_tumstock.jpg
Det snurrar konstant i huvudet på en ung husky..

“Oh no I didn’t research my husky before purchasing, and now it’s doing husky things and I can’t handle it! Help!”

Jag känner igen mig så väl i detta rop efter hjälp, som dök upp i ett huskyforum på nätet för en tid sedan. Jag hade exakt desamma tankarna när jag fick hem Baby, min första husky. Hon var två år gammal så den allra värsta tiden var redan över, men jag fick ändå en chock när jag hittade henne uppe på köksbordet där hon stod och spanade ut genom fönstret.

Det går att läsa så mycket om huskies och jag vill tro att de allra flesta faktiskt försöker att lära sig så mycket som möjligt innan ett hundköp. Jag läste själv allt som jag hittade och jag fick dessutom väldigt tydlig information av uppfödaren innan jag fick lov att köpa Baby. Huskyn går aldrig att ha lös. Den går inte att lämna ensam. Den fäller och behöver arbeta massor. Jag svarade “ja” på allt och var i ett rus av lycka över att få hem min Baby till slut.

sony06
Baby var envis, modig, kreativ, snabb och slug. Och alldeles, alldeles underbar!

Baby var en riktig rymmare. Hon rymde ur halsband, ur selar, öppnade dörrar. Sakta men säkert så fick jag gardera mig på alla sätt, tills mitt liv var helt huskyanpassat. Det var en lång process och frågan var alltid densamma – vem som var envisast; jag eller Baby? Men jag är en tävlingsmänniska och ju fler utmaningar som jag fick, desto mer motiverad blev jag att lyckas. Och det var nästan alltid jag som, efter många turer fram och tillbaka, var den envisaste av oss två.

Så jag skrattar när jag läser texten. “..now it´s doing husky things..”. Ett hjärtligt skratt med en underton av allvar. Du som inte vet vad “husky things” innebär kan ta och föreställa dig alla dina samlade mardrömmar om vad en hund kan åstadkomma och så sätta allt detta i en liten lurvig 20-kiloskropp med tänder där fram och plym där bak (helt utan fungerande öron!).

????????????????????????????????????
Det är definitivt bus på gång..! Kite, fjorton månader gammal.

Vänner med barn älskar att komma på besök hem till mig. Det finns nämligen garanterat ingenting som barnen kan förstöra, som kan gå sönder eller som är farligt. Huset är kliniskt rent från allt som kan verka spännande. Fjärrkontroller, glasögon, batterier, mat, toalettrullar, smutstvätt – allt är inlåst och hund(barn)säkrat på bästa möjliga sätt. Varje dörr är försedd med barnsäkra grindar men det gör inte så stor nytta, hundarna hoppar över när de verkligen vill. En fönsterbräda är upphöjd så den delar upp fönstret i en övre och nedre del, allt för att kunna ha någon prydnadssak framme.

Det går nämligen inte att stoppa en husky..

När jag får frågan om i vilken ålder man kan börja dragträna sin husky så svarar jag alltid att jag försöker vänta till de blir helt outhärdliga. Då blir jag tvungen att börja med träningen. En husky blir nämligen inte trött av att promenera eller leka. Det senaste seklet har den avlats för att springa långa distanser, släpandes på en last. När jag tränar mina hundar i spannet så går de ner i trav för att vila. Jag skriver det igen. När hundarna blir trötta så går de ner i trav för att vila. När de har travat några minuter så är de pigga igen och går upp i galopp.

Det går inte att promenera en husky trött.

bild3
Hur lätt som helst att stänga ute en husky från ett rum..

Så vad i hela friden ska man då göra? När huskyn har fyllt sex-sju månader och blir ett monster? Ja, för det blir de, var så säker! Den gulliga lilla valpen får plötsligt oändligt med energi, det kliar i tänder och tassar och hjärnkontoret snurrar för fullt. Allt man har läst och trott sig förstå om rasen, det blir nu till en verklighet bortom ens föreställningsvärld.

Huskyn måste få arbeta.

DSCN3226
Tio minuters vattenpromenad är betydligt jobbigare än en timmes promenad på land!

Det finns tusen saker som kan vara problem med en husky. De kan tugga, gräva, klättra, stjäla, rymma. Alla har sina specialiteter. Nu låter det som en mardröm att ha en husky – och det kan det absolut vara! Men nu kommer det fina. Huskies är nämligen oerhört enkla. Det finns så många problem! Men alla problem har en och samma lösning. Börja att träna din husky!

En trött husky är världens underbaraste livskamrat!

11868816_10153148699204624_1845643461_n
Använd vatten för att trötta ut din husky på sommaren!

En ung hund ska inte belastas för hårt med vikter och det begränsar möjligheterna att arbeta och bli trött på sommaren. Det bästa är därför att kunna utnyttja vatten för att det lilla monstret ska kunna bli trött. Simning eller promenader i vatten är otroligt smidiga sätt att trötta ut en husky, det krävs då betydligt mindre tid än normal träning på land. Att promenera i sand, i närheten av vatten, är också betydligt mer krävande än vanliga promenader – men samtidigt skonsamt för lederna i den unga kroppen.

DSCN3528
Promenader i sand är skonsamt men jobbigt för små monster. Gantu, längst till höger i bilden, är här elva månader gammal.

Den värsta åldern hos en husky är från sex månader till tre år.. Jag är ledsen att behöva säga detta men det går inte över så snabbt som man vill önska. För att ge dig någon tröst så kan jag iallafall berätta att ju jobbigare ditt monster är, desto roligare kommer du troligen att få det när de kalla graderna börjar komma och du kan sätta monstret i sele. Det är ju trots allt där som all den här energin hör hemma; i en sele framför en cykel, en vagn, en släde eller vad som helst. Det är där som våra älskade monster kommer till sin rätt. Det är där som vår syn på dem förändras, där de går från att vara monster till att vara hjältar.

Så håll ut.. Samla all ditt tålamod och din envishet. Håll ut och börja att träna på ett smart sätt. Din unga husky är egentligen en hjälte i monsterkläder, som kommer att göra dig lycklig och stolt många gånger i livet!

3 thoughts on “Hjälp, min husky är ett monster!

 • JAG HAR ALDRIG LÄST NÅGOT SANNARE OM MONSTREN! 😂

  Vår Husky kan:
  Öppna dörrar
  Rymmer så fort hon för en chans (och kommer tillbaka sådär 20 h senare, inte ens skamsen)
  Tuggar på allt (öppnar tom barnlås och tuggar i sig systemkameror mm)
  Drar fjädrarna av tuppen
  Gräver hela vägen till Kina
  Klättrar över 3 m hög hundgård på mindre än 1 min

  Hon är mest älskad i hela världen! ❤️

 • Har aldri hatt så enkle hunder som husky jeg :p Får de løpe litt eller gå lange turer i terrenget, så er de verdens enkleste 🙂 Har de lært noe, så er det sånn. Ikke som tervene mine som tenker og lurer på om ting kanskje kan gjøres enklere eller på en litt annen måte. Eller kanskje det blir enda mer riktig om man gjør det på en litt annen måte? Huskyer er ikke dumme, men de går ikke rundt og tenker og funderer sånn som tervene 😉 Men fysisk aktivitet må de ha for å være så enkle. Det er sant 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.