Diva (pensionär)

Namn: Lowlandssleddogs Diva
Kön: Tik
Född: 2009-07-26
Reg.nr.: S53943/2009
Höjd: 54 cm
Vikt: 18 kg

Diva samägs med, och bor hos, Lise Hagman.

Har gått:
2012/13 – 164 mil
2013/14 – 174 mil
2014/15 – 145 mil
2015/16 – 56 mil

Äter:
Royal Canin Adult 7+

Här nedanför kan du läsa roliga fakta om Diva, om hur hon är som draghund och vad hon har gjort för tävlingsresultat!

.

divastamtavla

.

diva1

Diva hade syn fram till cirka 1,5-årsåldern.

Fakta om Diva:

 • Diva är helt blind men lever ett normalt liv utan hjälpmedel. Hon hade syn fram till ett och ett halvt års ålder.
 • Diva är flockens mest självständiga hund som alltid gör precis vad hon vill oavsett vad de andra gör.
 • Diva gillar att komma fram och hälsa i två sekunder, efter det bryr hon sig inte om människor nåt värst.
 • Diva hatar att bli överraskad när hon äter eller vilar.
Diva201203-2

Diva är flockens mest självständiga hund.

 • Diva har en fåtölj där hon nästan alltid ligger när hon är inne. Men då och då kommer en dag då hon absolut vill ligga uppe i sängen istället. Hon visar det genom att bestämt gå till sovrumsdörren och skälla.
 • När Diva vill pussas blir man jätteblöt och sliskig i ansiktet.
 • Diva rymmer nästan alltid när vi är ute och reser. Hon kryper ur sitt halsband och går på egna upptäcktsfärder. Vi har hittat henne på diverse konstiga ställen men oftast slutar det med att hon går till det hus där vi befinner oss och skäller för att hon vill komma in.
Diva201305

Divas päls är otroligt tjock..

 • Diva har en sjukt tjock päls som står rakt ut. Under vintern är det omöjligt att se in till huden på henne. När hon fäller ser hon ut som en ren, med ömsom päls och ömsom stora kala fält.
 • Diva är väldigt förtjust i Kit; han är den enda som får ligga nära henne när hon vilar.
 • Divas styrkor är att hon har ett enormt psyke och blir inte skrämd av någonting. Divas svaghet är att hon är väldigt självständig och bestämd om vad hon vill.
 • När Diva hade fyllt sju år ville hon inte längre gå i spannet och blev då sällskapshund hos familjen Hagman istället.
Diva genomför det elva mil långa Beaver Trap Trail 2013. Foto: Eva Mårtensson

Diva gick hela Beaver Trap Trail 2013. Foto: Eva Mårtensson

Om Diva säsongen 2013/2014:
Diva har haft några svackor i träningen då hon tydligt har visat att hon inte velat gå med i spannet. Hon har fått friheten att själv välja detta vilket har resulterat i att hon har missat en handfull pass under säsongen. Diva går ju annars som ett lokomotiv på träning; hon bara springer och springer. Hon har gått mycket i wheel, längst bak i spannet, där hon stundom gör ett riktigt slitjobb och stundom vilar sig. Diva har fått avstå tävlingar med mer fart i, då hon får lite för svårt att orientera sig i kurvor och gupp när farten är hög. Däremot har Diva gått med på Polardistans där hon kämpade på fint de första tolv milen. Jag är öppen för att ha med Diva i spannet på andra längre distanstävlingar och tror att det kan passa henne bra med långdistans då loppen innehåller moment av vila så hon får rensa skallen lite. Det är uppenbart att det är den mentala koncentrationen som till slut inte räcker till för Diva.

Diva201203

Diva fortsätter att gå i spannet när hon vill det.

Om Diva säsongen 2014/2015:
Diva fortsätter att gå med i en stor del av träningen men hon fortsätter att vara ojämn. Hon har den fysiska kapaciteten och om hon har en bra period så jobbar hon riktigt fint, både fart- och styrkemässigt. Men hennes perioder då hon inte vill följa med på träningen blir både fler och längre. Jag funderar mycket på detta, om och hur det är kopplat till hennes funktionshinder och hur jag ska hantera det. Diva är nu inte längre en hund som jag räknar med i tävlingsspannet, i huvudsak därför att hon många gånger inte tycker att det är roligt med dragträningen.

12904031_10153469641645770_846505709_o

Diva lever det goda livet som halvpensionär. Foto: Nicole Fhors

Om Diva säsongen 2015/2016:
Diva har fått välja när hon vill träna och ej, vilket har medfört att hon har deltagit i cirka hälften av träningspassen. Hon tillgodogör sig träningen väldigt fint och är med på längre pass även om hon inte har lika många mil i benen. Det har inte varit aktuellt att ha med Diva i tävlingsspannet då hon behöver förhållandevis bra spår för att kunna gå fort. Men Diva är lika glad för det, vår lilla Ferdinand!

Divas tävlingsresultat:

Diva)

.

.

Annonser
4 kommentarer

4 thoughts on “Diva (pensionär)

 1. Hej,
  Diva är otroligt fin hund och otroligt duktig som klarar sig så bra. Hennes högra öga ser nästa främmande ut på bilderna före synen for 😀
  Du skriver att ”Diva är helt blind men lever ett normalt liv utan hjälpmedel. Hon hade syn fram till ett och ett halvt års ålder.” Innebär detta endast för hennes högra ögat eller är hon faktiskt blind på båda ögonen?

  • Diva är blind på båda ögonen. Det första ögat for när hon var knappt ett år gammal och det andra när hon var ett och ett halvt. Av sociala skäl, främst för oss människor, valde vi att ge Diva en protes när hennes andra öga opererades. Det är en mjuk kula av silikon som har ersatt själva ögongloben. Hon har kvar sin hornhinna och det gör att ögat inte behöver någon behandling och ser ganska verklighetstroget ut. Hon kan ”följa dig med blicken”. På grund av kulans färg är ögat helt svart men trots det så är det mycket vanligt att folk tror att det är ett riktigt öga. Att Diva klarar sig så bra som hon gör och beter sig som en helt vanlig hund hjälper förstås människor att tro att hon faktiskt kan se.

 2. Okej, det visste jag inte. Under hela den tid jag följt bloggen har jag trott att hon ser med det ena ögat. Men då är ju hon otrolig bra som klarar sig så bra 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s