Marlene

Scroll down for english version!

The main reason for people’s lack of success
is their willingness to give up what they want most of all,
for what they want right now!

Jag tillhör den kategorin av människor som inte kan göra någonting halvdant. ”Ska he va så ska he va”, som vi sade i Norrbotten där jag växte upp. När jag skaffade mina första huskies i början av 2000-talet så var nog vägen redan utstakad. En flock, ett spann, en liten gård mitt i skogen. Det stod skrivet i stjärnorna.

Att leva i en siberian husky-flock har blivit mitt kall och min vardag. Jag har en personlig relation till var och en av hundarna och känner dem utan och innan. Det faller sig naturligt att jag spenderar mycket tid hemma med hundarna. De är en del av mitt liv och jag är en del av deras. Det är en bra motpol till mitt oerhört sociala arbetsliv inom folkbildningen. Där handlar varje dag om att skapa egenmakt och stärka demokratin underifrån. Kontrasten mellan arbetslivet och livet i skogen med hundarna är någonting som stärker mig och skapar harmoni.

Passionen att träna och tävla med hundarna är någonting som har växt fram inom mig. Drivkraften ligger såklart i att stå högst på pallen, att få visa hur duktiga hundarna är på det arbete som de är födda att utföra. Men för mig är det en lika stor drivkraft att bevara det kulturarv som finns i våra siberian huskies. Jag har en stark tro att tävling är vägen till att utvärdera draghundars kapacitet och att prestation behöver vara nyckeln för en god utveckling för rasen, både på kort och lång sikt. Vi behöver se förbi våra mänskliga känslor som avund och missunnsamhet när det kommer till avel och istället samverka med våra värsta konkurrenter för att våra siberian huskies ska hålla en hög nivå i arbete även i framtiden. För mig är siberian husky en polar tävlingshund med kapacitet för både fart och distans. Mer om mina tankar och mål med avel kan du läsa under fliken ”Uppfödning”.

Men prestation är inte någonting som kommer över en natt. För mig är det viktigaste att tiden med hundarna är glädjefylld och att hundarna mår bra. En träningsplan är aldrig viktigare än hundarnas och min hälsa. Prestation går verkligen hand i hand med balans, närvaro och lycka. Det händer att vi avstår en tävling, eller en säsong, för att jag helt enkelt inte har lust. På samma sätt händer det att vi tävlar lite annorlunda tävlingar helt enkelt för att det är kul. För mig är det viktigt att få utmaningar på ett lustfyllt sätt. Det går fint hand i hand med önskan att utvärdera hundarna för framtida avel.

Jag har ett väldigt öppet förhållningssätt till hälsan hos rasen siberian husky. För detta får jag ibland kritik och jag har gärna samtal och diskussioner i frågan. Min fasta utgångspunkt är att siberian husky är en frisk ras, tack vare avelsselektering på arbetsegenskaper. Jag är ingen förespråkare för obligatoriska hälsotester. Däremot menar jag att vi behöver vara strategiska med hur vi resonerar kring avel i de fall där det dyker upp ärftliga sjukdomar hos våra hundar. Det är viktigt att notera de individer som drabbas av sjukdom samt att följa upp den avel som sker i nära släktled till dessa. Jag tänker då i synnerhet på ett antal ögonsjukdomar som finns representerade inom rasen.

Förutom hundarna och jobbet så finns det några andra saker som betyder mycket för mig. Jag älskar att skriva och berätta om vardagliga funderingar likväl som stora livsfrågor. Det händer att mina texter blir publicerade i digitala medier såväl som tryckta. Vid några tillfällen har de även blivit översatta och publicerade utomlands. Jag har en stor passion för monster och är periodare med teveserierna Grimm och Supernatural. Men mest av allt älskar jag att spendera tid med mina vänner och min familj. Mitt hus är alltid öppet och det går sällan en dag utan att någon har tittat förbi för att gosa med hundarna eller prata om allt mellan himmel och jord.

Några saker jag är stolt över:
Vinnare i Siberian Husky-cupen begränsad medeldistans 2016/2017
SM-guld MD6 siberian husky 2017 (brons overall)
Vinnare i Siberian Husky-cupen begränsad medeldistans 2015/2016
Silver i Beaver Trap Trail 120, a-klass 2016
SM-guld MD6 siberian husky 2016 (brons overall)
Fyra i Vildmarksracet 120 2016
Vinnare i Siberian Husky-cupen begränsad medeldistans 2013/2014
Fyra vid debuten i Polardistans 160 km 2014 (av 18 startande)
Nominerad till ”Best dog care” under Polardistans 2014
Polarhundmästare begränsad medeldistans 2014
Brons i SPHK Södras vintercup 2013/2014
Bästa siberian husky-spann Beaver Trap Trail 110 km 2013
SM-brons i 6-spann barmark 2015
Två pinnar i vardera klass 2 agility och hopp
Klubbmästare agility Vadstena Brukshundklubb 2006
Brons i Östgötamästerskapen agility 2008
Silver i Vintercupen agility 2008
Andrapris på lydnadsprov klass 1 (avstådd platsliggning)
Förtroendeuppdrag i Rasklubben för Siberian Husky under flera år
Gått steg 1 och 2 av Axelsons hundmassörutbildning
Initiativtagare till Siberian Husky-dagarna 2009-2012
Utbildad kursledare i Svenska Brukshundklubben

The main reason for people’s lack of success
is their willingness to give up what they want most of all,
for what they want right now!

I´m that kind of person who always goes all in. When I bought my first huskies in 2004 it was already written in the stars; a pack, a sleddog team and a small place to live in the woods.

Living in a pack of siberian huskies is my dream as well as my everyday life. I have my personal relation to each and everyone of my dogs. I know everything about them. Of course I spend a lot of time at home, in the pack. They are a huge part of my life. And I am, of theirs! Spending time with the dogs is a great contrast to my work, educating leaders and boards in NGO:s. These two opposites balances me; the social intensity at work and the solitude with the dogs in the woods.

The passion for training and competing with sleddogs started to grow inside of me when I got my first huskies. My main motivation is of course winning races! I love to show how great my dogs are doing what they are born to do. But as well as winning, I´m equally passionate about maintaining the qualities of the polar breed siberian husky. I truly believe that competition is the way to evaluate the capacity of a sleddog and that performance is the key to a healty development of the breed. We need to set aside our human feelings of envy and turn to our toughest rivals when it comes to breeding, to maintain our breed as a fast and durable sleddog. 

But achievments doesn´t come overnight. What I value most, is the health of the dogs and the joy in spending time with them. A training schedule is never more important than the wellness of me and my dogs. Performance is really based on a combination of everyday balance and feelings of presence and happiness. Sometimes we resign competing on short or longtime basis, just because we don´t feel like leaving home. On the other hand, my mind is always open to try out new forms of competitions. I really enjoy a challenge! Who knows; that might open up even more ways to evaluate my sleddogs before breeding!

Besides my beloved dogs and my work, there are a few other things that means much to me. I love writing about my everyday reflections as well as the bigger issues of life. I published articles both online and in books and papers. A few times I had articles translated and published abroad. I have a passion about monsters and I follow the shows Grimm and Supernatural. But most of all I love spending time with friends and family. My home is always open and not a day passes without friends stopping by to say hi and spend time with the dogs.

Things that I´m proud of:
Winner of Swedish Siberian Husky cup limited mid distance 2016/2017
Swedish Champion MD6 siberian husky 2017
Winner of Swedish Siberian Husky cup limited mid distance 2015/2016
2nd place Beaver Trap Trail 120 open class 2016
Swedish Champion MD6 siberian husky 2016
4th place Vildmarksracet 120 2016

Winner of Swedish Siberian Husky cup limited mid distance 2013/2014
4th place in Polardistans 160 km 2014 (as rookie, out of 17 teams)
Nominated to ”Best dog care” prize Polardistans 2014
Swedish Polardog Champion limited mid distance 2013/2014
Bronze in the Swedish Polardog south district Wintercup 2013/2014
Best siberian husky-team in Beaver Trap Trail 110 km 2013
Bronze i Swedish Dryland Championships 6-dog team 2015

Best siberian husky in agility in Sweden ever
Champions of the local agility club 2006
Bronze in regional Championships agility 2008
Silver in regional Wintercup agility 2008
Obedience novice class 146 points (skipped one of the exercises)
Several years of work in the Swedish Siberian Husky Club
Completed two steps out of four in the Axelsson dog massage school
Initiator of the Swedish Siberian Husky Camp 2009-2012
Educated as trainer in the Swedish Working Dog Association

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s