Bakgrund

1. Yabasta avlar på hundar som har presterat bra som draghundar och är ledarhundar.
2. Yabasta avlar på hundar som har hållbar kroppsbyggnad med goda vinklar och bra benstomme.
3. Yabasta avlar på hundar som har dokumenterat duktiga draghundar flera generationer tillbaka i stamtavlan.
4. Arv och miljö ska i kombination ge sociala valpar med stabil mentalitet.

Yabasta Accelerating Archon och Kite by Yzma

Prestation i fokus

Att tävla har alltid varit ett mål för mig. I början handlade det främst om att delta, men där fanns också en avlägsen dröm om att meritera. Så småningom har meriteringen bleknat i värde och målsättningen har alltmer blivit att stå överst på pallen. Att vara snabbast av alla. Balansgången att träna och tävla draghundar med höga mål, är inte alltid enkel. Jag har vridit och vänt på detta många gånger. En vinst är ingenting värd om det är på bekostnad av hundarnas välmående. Därför har jag en stark inre drivkraft att satsa på hundar som tycker det är roligt att jobba snabbt, hårt och länge. Hundar som delar mitt intresse att flyga fram i ett snölandskap. Jag är djupt övertygad om att siberian husky som ras, kan vara en mycket snabb och uthållig hund – under förutsättning att dessa egenskaper prioriteras högt i avel. Därför samarbetar jag med kennlar, valpköpare och lånehem som delar samma mål som mig. Att ha siberian husky-spann som är springtokiga, hållbara och som med stor entusiasm kan vara snabbare än de flesta andra i världen.

Yabasta Accelerating Aviar by Yzma

Hållbarhet

En hund som har ont, är inte lycklig. Det går att göra hälsoundersökningar för att ta reda på detaljer i en hunds anatomi, men jag har en stark övertygelse att det enbart är i arbete som en hunds anatomi i sin helhet kan utvärderas. Det har ingen betydelse vilken bokstav en höft har, om där finns en svaghet i en tå. Även den mest hälsoundersökta hund kan ta skada av att arbeta om den inte använder sin kropp rätt. Därför är jag mån om att avla på hundar som har tränats i stor omfattning under flera år, då deras anatomi, fysik och exteriör till fullo har utvärderats.

Snowdigger’s Yarak och Nisstorpets Cruising Thunderbird var föräldrar till den första Yabasta-kullen

Generationer

En riktigt bra draghund drivs av en inre passion för att springa. Detta är ingenting som kan trollas fram. Antingen finns det där – eller så finns det inte. Jag är mån om att samarbeta med – och avla hos – kennlar som sätter högt värde i passionerade hundar. För mig räcker det inte att en hund har ”rätt” kennelnamn i stamtavlan. Den måste också ha visat att den själv bär på passionen att springa. Däremot kan kennelnamnet berätta en historia. När jag tittar på kennelnamn är det för att hitta de uppfödare som, liksom jag, också har värdesatt passion och prestation väldigt högt i sin avel.

Yabasta Accelerating Roc och Kite by Yzma Foto: Maria Pålsson

Mentalitet

Passion hänger många gånger ihop med energi och temperament. Yabasta-hundarna är högtempererade på samma sätt som vissa typer av tjänstehundar. De har högre energinivå, är mer reaktiva och behöver ett större utlopp för sin energi än den genomsnittliga hunden. Jag är själv väldigt förtjust i dessa egenskaper! Jag tappar inte lugnet för att hundarna är heta vid start, jag är inte rädd för att gå emellan om det blir skarpt läge i vardagslivet och vår levnadsmiljö skapar ett lugn som kompletterar den intensitet som hundarna bär på. Som uppfödare har jag ett stort ansvar att vara öppen med dessa saker och att se till så hundarna hamnar hos personer som inte bara klarar av, men också kan ha stor glädje och nytta av de egenskaperna.

 

Annonser