När kroppen måste trumfa instinkten

Jag gillar de där hundarna som ingen annan orkar med..

För de flesta hundar är den största instinkten att överleva. Det är kloka hundar som är rädda om sig själva och anpassar sin livsstil utefter sina förutsättningar. En sådan hund skulle till exempel aldrig försöka fortsätta springa med brutna ben. Den vilar när den är trött, kissar när den är nödig, äter när den är hungrig. Om något behov inte kan tillgodoses så vänder den sig troget till sin människa för att få hjälp. Har ni tänkt på det? Hur unikt det är att en annan varelse frivilligt sätter sin tillit till oss människor?

Men jag har alltid varit förtjust i ”hot headed” hundar. Hundar med stor energi och stark instinkt att arbeta. Eller; egentligen löper det längre tillbaka än så. Även på hästtiden var det alltid de heta hästarna som var mina favoriter. De bångstyriga, med stor vilja och energi, de som ingen annan ville ha för ryttaren med jämna mellanrum fick smaka på gräset. Jag har aldrig gillat tanken på att forcera en annan varelse. Att pressa. Nej, jag vill jobba med dem. Jag vill känna att deras drivkraft är lika stark som min..

Foto: Natali Doroshina

Hundar med stark instinkt och vilja kräver desto mer kunskap av sin förare. Jag känner mig som en nybörjare igen när jag ska träna galningarna här hemma. Det är en förtjusande tanke att veta hur energiskt och målmedvetet de arbetar – varje träningspass. För mig är det en dröm att få ha just ett sådant team, en dröm som jag har burit på under många, många år. Men jag har också börjat förstå allvaret i det. Vilket ansvar det ställer på mig som förare, att kunna träna de här hundarna på rätt sätt.

För kroppen måste alltid trumfa instinkten.

Hundar som inte stoppar när de får ont. Som inte stoppar när de blir varma. Hundar som har så mycket instinkt i huvudet att de skulle springa in i en vägg om jag bad dem. Plötsligt ligger ansvaret på mig. Jag måste känna var och en av älsklingarna så bra att jag vet precis vad de har för styrkor och svagheter. Jag måste ha kunskap att träna dem på ett sådant sätt att de bygger upp sina kroppar i rätt takt. Jag måste veta hur jag hittar ömheter som de själva inte vill visa, för att kunna ge dem den viktiga vilan och rehabiliteringen vid skador. Och jag måste hela tiden ta kloka beslut, ta det säkra före det osäkra, varje dag. Oavsett om det är träning eller tävling.

Dolly

Jag har funderat mycket på djurskyddsbiten. Är det etiskt att ha hundar som har så stark vilja att de inte tar hänsyn till sin egen kropp? Svaret är självklart nej! I alla fall det allmänna svaret. Men jag tänker också tvärtom. För mig som älskar att vara ute med hundarna. Älskar att analysera varje mikrometer av deras kroppar och rörelser. Älskar att flyga fram i spåren, mil efter mil. För just precis mig så är dessa hundar helt rätt. Det hade inte varit etiskt av mig att ha hundar som INTE var hot headed..

När jag satt vid köksbordet med en kopp kaffe hos Pia Ångström första gången, sade hon någonting som jag inte riktigt förstod – men som jag lade på minnet;

En het hund behöver mycket mer träning..

Det kändes helt ologiskt. Min teori just då var att hundar som arbetar hårt, behöver mindre träning än andra. De får högre puls och belastar sina muskler mer än andra hundar och tillgodogör sig därför träningen bättre än hundar som tar det lite lugnt under passen. Jag hade inte fel! Men jag missade en faktor i ekvationen. Hundar som arbetar hårt, behöver betydligt starkare kroppar än andra hundar.

För kroppen måste alltid trumfa instinkten.

Turbo, Karma och Nitro

När en hund inte själv tar hänsyn till sina begränsningar, måste jag som förare se till att hunden är så grundligt tränad att den inte tar skada av sin instinkt. Det ger mig fördelar att hunden alltid kommer att jobba hårt! Jag kan lätt styra karaktären på träningspassen. Tunga pass likväl som snabba pass, intervallpass, pulspass och så vidare. Med hundar som sparar på krafterna, är det svårt att få variationen på träningen. De kommer alltid sträva efter att gå i ett harmoniskt tempo som kräver så lite energi som möjligt, vilket i praktiken innebär en låg puls och en enformig, lätt belastning på kroppen. Med hot headed hundar kan jag styra vilken typ av belastning jag vill ha och därmed också få en betydligt effektivare träning. Eller betydligt roligare, om du frågar mig. Jag gillar fartlekar och att träna på olika sätt. Inget pass är det andra likt.

Sån är jag.

Nu är det inte meningen att jag ska sitta här och klappa mig för bröstet. Jag vet att vi alla har olika önskemål och tankar kring vad som är en bra slädhund. Många av er skulle säkert aldrig orka med mina hundar. Ni skulle avfärda dem som alldeles för heta, hopplösa, galna. Flera av mina hundar är sådana som ingen annan orkade med. Jag har full respekt för detta! Jag förstår att min typ av husky inte är den allra bästa för de flesta. Jag förstår till och med att min typ av husky är i gränslandet för vad som ska vara rastypiskt. Fast det får bli ett annat inlägg. Men de senaste åren har jag försökt att vara mer öppen för att känna efter vad jag vill och brinner för. Och när jag har ställt saker på sin spets så har jag landat här. Min största drivkraft är upplevelsen att vara ett med mina hundar. Att vara ett sammansvetsat team. Och synonymt för oss alla är att vi är galna. Så är det bara.

“Sån är jag..”

Min resa fortsätter. Vi har kommit till några vägskäl den senaste tiden och jag börjar inse hur långt jag verkligen är beredd att gå, hur mycket jag är beredd att göra för att ge mig och mina hundar förutsättningar att få vara galna. Det kräver kunskap att hantera hot headed hundar. Och jag älskar kunskap. Vår resa fortsätter. Och ledstjärnan är just denna. Att kroppen alltid måste trumfa instinkten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.