Berikning för Turbohjärnor

Turbo har ett ovanligt stort föremålsintresse för en siberian husky.

Jag har aldrig haft en husky som Turbo. Han är så lugn och filosofisk, men samtidigt oerhört pysslig. Tänk Ernst Kirchsteiger. Varje morgon har han hittat på någonting nytt i hundgården. Han flyttar på saker, gräver upp, gräver ner. Han samlar på saker, leker, undersöker. Ibland när jag tjuvkikar, ser jag honom kasta leksaker åt sig själv. Hämta dem. Kasta dem. Fånga dem. Han är som en katt som leker med en fjäril.

En leksak hänger lite otillgängligt under liggbordet..

Turbos kreativitet gör att han har ett behov av stimulans på en helt annan nivå än jag är van. De andra hundarna sover en stor del av dagen, särskilt under arbetsperioden. De har någon leksak och naturmaterial som berikning i sina hundgårdar men det är sällan någonting de använder. När de är i hundgården så vilar de. Men Turbo.. Jag ser så mycket potential i hans iver att upptäcka världen omkring sig. Han tycker om att jobba med munnen, med läpparna. När vi gosar vill han allra helst pilla på mina örhängen, försiktigt ta öronsnibbarna i munnen och känna lite. Turbo tänker och har en öppenhet som jag tror kan göra honom till en riktigt duktig ledarhund.

Bitspiralen har annorlunda yta och känns säkert extra rolig att tugga på.

I helgen ägnade vi en heldag åt att låta kreativiteten flöda. Målet var att Turbo ska ha många olika saker att pyssla med, när han känner att andan faller in. Det är några saker som är viktigt med berikning. Det ska inte vara någonting som hunden kan skada sig på såklart. Det ska helst inte vara saker som kan skapa konkurrens, även om jag har valt att ha Turbo tillsammans med Kite som inte är så intresserad av prylar i allmänhet. Det ska gärna vara saker som rör på sig, kanske lite svåra att komma åt. Saker som han kan undersöka med munnen såklart. Saker som är tåliga, som inte kan gå sönder och hamna i magen. Med den utgångspunkten satte vi igång.

Ett delvis nedgrävt däck ger Turbo lite extra att tänka på när han rör sig i sin hundgård.

Berikning behöver inte alltid vara leksaker. Jag tänker många gånger att berikning är sådant som gör att hunden bryter mönster i tillvaron. Att den måste anstränga sig lite mer, för att göra sånt som den redan gör i vardagen. Det kan vara att kliva över en stock för att komma till vattenskålen. Att få böja sig eller klättra för att nå en leksak. Att få krypa för att komma in i kojan. Turbo fick ett däck i sin hundgård. Det kommer att vara ivägen när han ska röra sig mellan matskålen och kojan. När han börjar lyfta på benet lite mer så kan han säkert också kissa på däcket. Inuti däcket kan ibland saker också gömmas.

Slangringarna tål att bitas på och kan rullas med både mun och tass.

Catti satte igång min fantasi när hon började prata om lekparker för barn. Det finns så många saker som är roligt för barn att upptäcka, utan att vara särskilt komplicerade. En hund har ju intelligens som ett barn – så varför inte få upptäcka världen på samma sätt? Från en lekpark fick jag idén med rullar. Dessa tål att tuggas på, men kan även rullas och flyttas i sidled – både med mun och tassar.

En linbana med leksak som går att både rulla och flytta från sida till sida.

Amanda gjorde en linbana med en leksak på. Den här går att nå både från marken och hundkojan, men båda alternativen kräver balans och koordination. Den sitter en bit upp från marken och rör sig mer irrationellt än vad rullarna ovanför gör. Leksaken i sig är också god att tugga på – men även väl beprövad i flocken sedan flera månader tillbaka.

Är du nöjd med din nya lekpark, Turbo?

Den sista berikningen blev en stor stubbe med godishål i, inspirerad av Raxeira’s. Stubben var först avsedd att hänga upp, men den var så stor och tung att den skulle kunna skada en hund om den kom i gungning. Istället fick den ligga direkt på marken. Men hålen var inte så spännande, visade det sig. Turbo hade sin egen idé om hur berikningen skulle användas. Det roligaste var nämligen att släpa den mycket tunga kubben fram och tillbaka i hundgården. När allt kommer omkring så är det ju inte vi människor som är experterna på vad som berikar livet för en Turbohjärna. Det bästa är ju när han själv får låta sin kreativitet flöda. Såhär såg det ut till slut, när Turbo fick börja berika sig.

One thought on “Berikning för Turbohjärnor

  • Ha! Underbart!! Tack för alla härliga tips. Detta är precis vad brorsan Gasen också behöver. Jag har bara inte haft lika bra fantasi som du. Gasen är alldeles för smart. Behöver inte bara fysisk träning utan även hjärngymnastik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.