Uppstart för säsongen

Det blir tidiga morgnar för att hitta de kallaste temperaturerna.

Vi är nu halvvägs in i augusti och det är på sin plats med en avstämning för hundarna. Det har blivit en fin uppstart med stor variation i träningen, så som jag gärna vill ha det. Den här tiden på året planerar vi träningen vecka för vecka men sedan får temperaturen och formen avgöra hur det blir i verkligheten. I år har vi fått justera några dagar ibland men i det stora hela har hundarna fått den träning de behöver.

Just i uppstartsperioden är det viktigt att anpassa träningen efter hundarna. En del dagar kan de vara mer värmepåverkade än väntat, andra dagar är det tvärtom. Vi har valt att köra korta pass med cykel och kickbike när vi har varit nära vår maxtemperatur. På så sätt undviker vi att hundarna står och väntar på start alltför länge, så som det lätt blir när ett stort spann ska komma iväg. De dagar som temperaturen har varit gynnsammare, har vi tränat spannet som helhet. Varje pass har varit uppdelat i två varv med ett skifte i mitten, med byte av de unga och nya hundar som behöver gå kortare distanser för att få utvecklas i sin egen takt.

När hundarna är pigga till vardags, vet vi att de har återhämtat sig!

Näst efter temperaturen, så är det hundarnas återhämtning som styr hur ofta vi tränar. Jag minns de första passen vi körde; efter ett träningspass och matning så somnade hundarna och vi såg dem inte under resten av dagen. Så länge de är tillfreds, så pågår en återhämtning. Men snart så börjar det bubbla i benen igen. Jag brukar säga att jag har dynamit i hundgårdarna. När det känns så, då är det dags för ett träningspass igen.

Igår morse körde vi ett tyngre pass. Temperaturen var gynnsam, under tio grader, och hundarna fick äntligen känna på riktigt muskelarbete. Vi låter dem dra atv:n utan motor, i uppförsbackar. Det går inte snabbt, men det är roligt att se hur de drar oss lättare och lättare för varje pass. Så småningom kommer vi behöva bromsa dem. Igår blev det fjorton kilometer med tre långa backar, alldeles lagom för oss den här tiden på året.

Just de här passen är bra utvärdering och avstämning på hur träningen går. Det är viktigt för mig att se en ständig utveckling. Om hundarna inte blir starkare för varje sådant här pass, då måste träningsupplägget justeras. Jag värdesätter att varje träningspass har ett syfte och ett mål. Inte alltid skriftligt eller väldigt genomtänkt, men absolut så att det finns en tanke i mitt huvud när jag lossar bromsarna och vi rullar iväg. En del träningspass är till för att bygga styrka. Andra kondition. Några träningspass, så småningom, kommer att vara till för återhämtning.

När jag lossar bromsarna finns alltid en tanke i huvudet, hur passet ska se ut.
Idag får hundarna gå i ganska friskt tempo redan från början.

Efter gårdagens tunga pass, var vi osäkra på hur snabbt hundarna skulle återhämta sig. Catti fick hålla koll på stämningen i hundgårdarna under dagen. Det var lugnt, de flesta hundarna låg och sov. När jag kom hem började det bli lite rörelse. Hundarna åt med god aptit och var stabila i magen, två tecken på god återhämtning. Ett par av ynglingarna visade lite trötthet. Vi tog beslutet att endast tävlingshundarna skulle köras idag, ett kortare och lite snabbare pass. Bedömningen var en fullträff. Vi hann knappt ut genom dörren imorse innan en ivrig kör av ylningar gick igång.

Dagens pass fick bli lite kortare och lättare. Eftersom alla tävlingshundarna har gått minst en säsong innan, har de redan en bra grundkondition att bygga på. Sådant är faktiskt märkbart! Det är anledningen att Dolly och Turbo kommer att få ordentlig träning i år, även om de är för unga för tävling den här säsongen. Då har de en fin grund att bygga vidare på inför kommande år.

Idag blev passet elva kilometer. Min tanke när vi startade ut, var att hålla en lugn galopp och göra minimalt med stopp längs vägen. Första halvan av passet blev väldigt jämnt och fint, sånär som på ett stopp för sex stycken vildsvin som behövde korsa vägen framför oss 😛 Efter ett par vattningar och vändning var det så dags att köra hemåt igen. Andra halvan av passet började hundarnas styrkor och svagheter göra sig gällande. Det är nu som jag kan se hur hundarna ligger till med formen. De som har gått mindre i träning, blir betydligt tröttare på slutet. De som är lite tunga i kroppen fick svårt att hålla galoppen. Jag anpassar alltid träningen efter den hund som behöver gå i lägst tempo. Därför är det viktigt, såhär tidigt i säsongen, att stärka just de som har störst behov. Bäst i spannet idag var Sauron och Galen. De har många mil i benen från tidigare säsonger och har inte tappat nämnvärt i kondition under sommaren.

2 thoughts on “Uppstart för säsongen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.