Språk och lugnande signaler i en flock

I lek och vardagsliv, bygger hundarna upp starka och trygga relationer till varandra.

Jag har tidigare berättat lite om mina grundtankar om att ha hundar i flock. Det är lätt att skriva om vänskap och relationer i flocken, men hur vet man egentligen vad hundarna känner? Det kan vara svårt att förklara konkret, även för de duktigaste. Ibland kallas det för att “läsa hund” och en del säger att en människa kan ha “hand med hundar”. Att veta vad hundar känner, är nog oftast baserat på våra instinkter och erfarenheter av hundar. Men förklaringen kanske är enklare än vi tror?

Hundar har ett fantastiskt repertoar när de kommunicerar med varandra. Det finns böcker om detta, men går också att lära sig på egen hand för den som tycker om att studera sin hund och lägga ihop ett plus ett. För även om hundarna är individer, med olika tålighet för stress och olika sätt att agera i sina relationer – så har de ändå i grund och botten samma språk.

“Lugna dig, matte!”, säger Nitro när hon slickar sig om munnen.

I huskyflocken så handlar den vardagliga kommunikationen nästan alltid om att visa respekt för varandra och att skapa harmoni. Huskies är väldigt tacksamma på så sätt. De väljer nästan alltid den fredliga vägen, även i situationer som kan vara konfliktfyllda. Just att slicka sig om munnen, är någonting som jag ser väldigt ofta. Hundarna använder det både gentemot varandra och gentemot mig. Det verkar oftast vara i situationer som skulle kunna bli lite spända. Ett exempel är när Pila leker med Boxerbollen och i sin iver råkar boxa Nitro. Snabbt backar hon, vinklar ut öronen och slickar sig om munnen. Signalerna talar om för Nitro att Pila inte hade några onda avsikter med boxningen. Nitro svarar genom att dra på mungiporna, lägga tyngden bakåt och också kisa med ögonen. Ursäkten är godtagen. Två vuxna tikar har slutit fred.

“Förlåt, jag menade inte att boxa dig!” säger Pila när hon backar, vinklar ut öronen och slickar sig om munnen.

Motsatsen till det här vänliga beteendet, är tydligt. En hund som lutar sig framåt, stirrar med stora öppna ögon och har en spänd mun, kanske till och med rynkad näsa – ja, då vet vi nog alla vad det betyder. Att snart smäller det.

Jag ser väldigt sällan att någon hävdar sig i flocken. Det förekommer osäkerhet mellan vissa av hundarna men de undviker i varje mån en konflikt, genom just dessa ovanstående signaler. Däremot kan jag se respekt mellan vissa av hundarna. Det verkar vara åldersbaserat i mångt och mycket. De av hundarna som är yngst, går med stor iver och engagemang in för att visa respekt för de äldre. Turbo är kanske det tydligaste exemplet just nu. Han börjar bli könsmogen och är väldigt ivrig att visa de andra hanarna respekt. Han söker aktivt upp dem, hukar sig, slickar dem om munnen. Han viker bak sina öron, gör sig liten och söker deras uppmärksamhet, nästan som en valp.

Turbo vill vara nära Folke, nästan trycker sig intill honom medan han visar sig liten och vänlig. 

Medan Folke vänder bort huvudet och visar tålamod med Turbos iver, blir Sauron märkbart mer irriterad. Han gäspar för att lugna Turbo, blundar men rynkar näsan lätt och gurglar lite irriterat i strupen. Om han blev riktigt irriterad skulle han troligen höja rösten och kanske lägga en tass på Turbo, som omedelbart skulle lägga sig på rygg och bli stilla. Med detta säger Sauron att han vill bli lämnad ifred.

Sauron har inte samma tålamod som två år äldre Folke.

Hundarna visar kärlek och respekt på detta sätt även för oss människor. Tänk på när du kommer hem till din pälskling? De lägger tyngden på bakkroppen, viftar på en sänkt svans, kisar med ögonen, lägger öronen bakåt och vill slicka dig i ansiktet. Precis samma signaler som Turbo när han vill visa sin beundran och respekt för de äldre killarna. Om du besväras av din hunds iver, kan du ta efter Folke och Sauron och vända dig åt sidan, gäspa, kisa med ögonen. Dra på mungiporna eller kanske, om du vill lugna dem mer bestämt, gapa stort och vänligt medan du ger ifrån dig ett djupt, lugnt, morrande ljud. Signalkänsliga hundar som huskies, svarar ofta väldigt fint på detta. I det här inlägget visar jag hur jag använder lugnande signaler på Nitro. Jag använder ordet “aj” på samma sätt som Sauron har sin djupa gurgling.

“Jag blir så glad när jag ser dig” säger Nitro när hon fäller bak öronen, kisar med ögonen och pratar glatt med vänlig mun. Ser ni hur lugn hennes blick är?

Genom att läsa hundarna på det här sättet, kan jag lära känna deras relationer sinsemellan. Jag kan se hur de upplever varandra, vilka de är vänner med och vilka som de känner sig mer osäkra med. På så sätt kan jag också anpassa vardagen på ett sådant sätt så att förtroende byggs. Det kommer att komma en dag när Turbo går fram till Folke med styltiga steg och höjd svans, spänd blick och framåtriktade öron. Från den dagen vet jag att de kommer vara vuxna hanar vars relation jag till viss del är ansvarig för. Jag kommer att få se till så inte konflikter skapas, till exempel med tuggben eller mat, och istället skapa situationer där de bygger ett långsiktigt förtroende mellan varandra. Så som Nitro och Pila, de två vuxna tikarna som inte fjäskar för varandra – men visar varandra ömsesidig respekt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.