Ögon och avel: Camilla Eklund Engvall/Wild Tribe’s

Ögon och avel är en serie intervjuer med erfarna uppfödare som har ett aktivt avelsarbete för ögonhälsa. Serien ska visa på olika sätt att resonera kring ögonhälsa vid avel på arbetande siberian huskies och inspirera till en mer öppen och tillåtande samtalskultur i frågan.

“Det var fritt att avla vidare på ögonlysta valpar men jag avslutade linjen för att vara säker”. Camilla Eklund Engvall på kennel Wild Tribe’s

– Låter du ögonhälsa påverka din avel och hur ser din strategi i så fall ut?

Ja det gör jag, försöker att aldrig para en hund före 4 års ålder då ögonsjukdomar uppkommer runt den tiden. Samt att man sett mer av hunden såklart 🙂 Gör alltid ögonlysning på de jag tänker para åtminstone de jag äger själv, skulle önska att även hanhundsägaren om någon annan äger den också skulle ögonlysa men kan inte kräva det i dagsläget då rasen inte har det som krav.

Skulle också önska att alla valpar jag fött upp ögonlystes så man kunde följa en statistik för kullarna. Några är ögonlysta och alla är hittills UA. En fundering är att kanske också börja göra gonioskopi för att verkligen se om det finns tendenser på ögonproblem.

– Har du egna erfarenheter av ögonsjukdomar och hur har det i så fall påverkat ditt förhållningssätt inom avel idag?

Jag kan inte säga att jag har mycket erfarenheter mer än två hundar, den ena en hane, King som hade corneadystrofi, vilket innebär en fettinlagring i hornhinnan. Denna hane blev helt blind framåt men såg bra i periferin. Konsulterade en ögonspecialist Nils Wallin Håkansson om denne hane då det redan fanns kullar efter honom. Enligt Nils var det fritt att avla vidare på fria valpar men kanske kolla lite extra så ingen utvecklade corneadystrofi. Visade sig senare att ett barnbarn fick det men ingen annan. Dock avslutade jag aveln på den linjen för att vara säker.

Den andre en tik, Freja jag fött upp som fått ytlig punktformig keratit vilket är gråa prickar eller hinna över hornhinnan, det är en kronisk inflammation av hornhinnan. Enligt veterinärer ska detta ej vara ärftligt och det har inte visat sig på syskon eller deras avkommor.

– Hur resonerar du kring ögonhälsa kontra arbetsegenskaper när du planerar din avel?

Arbetsegenskaper prioriterar jag högt likaså med den mentala statusen, men skulle heller aldrig para på en hund med ögonfel om det är känt. Kan ju vara så att den hund jag parar med inte är ögonlyst och det inte syns på hunden i allmänhet.

– Följer du upp ögonhälsa i dina uppfödningar och i så fall hur?

Jag kan inte säga att jag direkt gör det inte så att jag önskar det av mina valpköpare men några gör det ändå. Tittade statistiken och av 63 egenuppfödda siberian huskies har 23,8% ögonlysts och dessutom visat UA.

– Ge exempel på ett specifikt fall i din kennel, där ögonhälsa har spelat in. Hur resonerade du och hur blev det till slut?

Vill på denna fråga hänvisa till svaret ovan som gällde om King med corneadystrofi och Freja med ytlig punktformig keratit.

Tack för dina svar, Camilla!

4 thoughts on “Ögon och avel: Camilla Eklund Engvall/Wild Tribe’s

  • Hej Uffe!

   Det syntes lite på ögonen då vi fick honom som 8 åring, när han blev 9år kunde han inte längre vara draghund då han hade så grumlig hornhinna att han ej såg framåt och då sprang in i grenar. Han levde några år till som sällskapshund =)
   Ögonspecialisten Nils Wallin Håkansson konsulterades sommaren/hösten då han var ca 8,5år gammal.

   MVH Camilla

 • Hej!
  Jag har en tik på 11 som har Cd. Min vet säger att hundar inte lider av detta – det gör hon inte heller. Har inte hört tidigare om ngn hund som lidit av detta….

  • Det är tråkigt att de får CD men din veterinär har rätt de lider inte av det på något annat sätt än att om hornhinnan blir för grumlig så ser de inte som på min gamla hane. Behöver inte bli så är tydligen väldigt olika från individ till individ. Lycka till med din hund!
   Med vänlig hälsning, Camilla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.