Det bästa passet är det som blir av..

img_0518
Nornäsdraget 2016. Foto: Malin Granqvist, Team Villiviimas

Vad är hemligheten bakom ett framgångsrikt tävlingsspann? Jag har funderat över detta många gånger. De som vinner nästan varje tävling, år efter år, vad är det för magiskt recept de har hittat? Som kontrollfreak och träningsnörd så har jag givetvis ställt den frågan så ofta jag har fått chansen.

Svaret är hopplöst. Det finns inga hemligheter! ”Det är bara att köra” säger Nisse Uppström. ”Jag bara kör” säger Malin Sundin. När jag frågar Marie Israelsson vad för träningspass som är viktigast för att få hundarna i toppform så svarar hon ”Det bästa passet är det som blir av..”.

2015-11-15 16.24.28
Solsken och regn, ljus och mörker, kyla och värme. Det bästa träningspasset är det som alltid blir av.

Och Marie har rätt. Det går att planera sin träning hur noggrant som helst, både i stort och smått. Men inte ens världens bästa plan fungerar om du inte kan genomföra den. I värme och i kyla. I solsken och regn. Hungrig, trött, kall eller varm och nöjd. Med fordonshaveri, strömavbrott, sjuka barn, övertid på jobbet.

Det bästa passet är det som blir av..

Det är tydligt att framgång på tävlingsbanorna inte kommer gratis. Det krävs en satsning, både tidsmässigt, ekonomiskt och inte minst mentalt. När allt kommer omkring så vore det ju konstigt om det inte var så. Ingen elitidrottsman- eller kvinna skulle påstå någonting annat.

DSC_0203
Jåttils Dante, en av Kents hundar.

Jag spenderade helgen hos Kent Lagergren som minst sagt satsar på draget. För tredje och fjärde morgonen den här veckan ställde han väckarklockan på tre. Japp, klockan 03.05 på morgonen så puttrade det i kaffebryggaren. Innan jag lämnade Skåne så konstaterade vi att sömnen hade blivit minst sagt lidande. ”Det är obekvämt att träna den här tiden på året. Men det är värt det. Vi tränar medan alla andra ligger på stranden eller sitter i soffan och äter chips. Det är så vi får försprång mot konkurrenterna.” sade han. Och Kent har rätt.

Känner du paniken växa? Det gör jag! Det svider rejält att se hur andra tränar för fullt. Vissa tränar så mycket att jag känner adrenalinet sätta igång inombords när jag bläddrar förbi bilderna.. Som om vi skulle stå på startlinjen samma dag! Och det är nog helt normalt att känna så. Det är en del av sporten. Oavsett om du är skidåkare, simhoppare, fotbollsspelare eller draghundförare så måste du lära dig hantera den psykologiska krigsföringen.

Fil 2016-08-08 18 05 35
Planer i all ära.. Men träningen ger inga resultat förrän den är genomförd! 🙂

Själv så försöker jag fokusera på de positiva känslorna och bli inspirerad av konkurrenterna. Det är en härlig känsla att veta hur mycket jobb som ligger bakom deras framgång. Att veta att deras hundar är i toppform. Att vi kommer att få bästa möjliga motstånd. Det är det enda sättet att få en verklig och ärlig bedömning av sin egen och sina hundars prestation. Att veta att konkurrenterna har gjort en riktigt bra insats.

Det bästa passet är det som blir av..

Så det här året har jag försökt tänka annorlunda med träningsupplägget. Visst så har jag lärt mig lite under de senaste par åren, kunskap som är fint att ha med sig i bagaget. Men fokus har inte varit – och kommer inte att vara – själva träningsupplägget. Nej, ända sedan den första maj har jag istället jobbat för att hitta rätt rutiner för mat, sömn och återhämtning. Tänkt förebyggande för att så många praktiska saker som möjligt ska vara ordnade innan säsongen sätter igång. Testat olika sätt att underlätta vardagen för att vara pigg och glad och redo att genomföra träningspass efter träningspass under hösten. För när allt kommer omkring så finns det inte många hemligheter bakom ett framgångsrikt hundspann. Du kommer långt med vältränade hundar!

3 thoughts on “Det bästa passet är det som blir av..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.