För Saga

img_4445liten
Issen tog andrapris i lydnadsklass men han fick aldrig delta på platsliggningen. Jag kunde inte garantera de andra hundarnas säkerhet om någon skulle gå fram till honom.

Jag läste om lilla hunden Saga som blev attackerad och använd som kampleksak mellan två stora hundar.. Ni kommer säkert att se det inlägget på facebook de kommande dagarna men jag ville inte dela så otäcka bilder.

Jag hade en gång en hund som kunde bita, några av er kommer säkert ihåg Issen. Han bet flera andra hundar men det blev aldrig värre fysiska skador än blåmärken. Ändå så valde jag att ha munkorg på honom vid varenda situation där det fanns en risk att han skulle bita. Det var det minsta jag kunde göra. Jag har skrivit mer om mina tankar kring Issen i det här inlägget.

Det finns säkert många hundägare som vet att deras hundar kan bita andra. Det är ett stort ansvar man har som hundägare, ett strikt ansvar att ens hund inte får skada någon annan. Det finns många olika sätt att förhindra detta och det finns inga ursäkter att misslyckas.

Men det finns säkert även många som själva blir totalt överraskade när deras hundar går till attack. Det är också en skyldighet vi hundägare har; att bli så kunniga om hundars beteende att vi kan förutse även när “lilla gulliga Ludde” blir försatt i en sådan situation att han biter. Jag vet hur man känner när man får denna överraskning. Hur man hatar sin egen hund samtidigt som man älskar den. Hur sviken man känner sig. Hur mycket skuld man upplever gentemot den drabbade.

Vi som har hundar har all anledning, ja rent av en skyldighet, att sätta oss in i de här sakerna så att vi inte behöver få någon obehaglig överraskning. Så att andra inte behöver bli drabbade. Inte ens av lilla oskyldiga Ludde. Om vi blir duktiga på att läsa både våra egna hundar och andras så har vi betydligt större förutsättningar att motverka att Saga och andra hundar blir allvarligt skadade.

Den här affischen är en början. Den handlar om de signaler som kommer långt innan en hundattack. Signaler som vi kan observera och ta hänsyn till för att undvika konflikter.

Nu läser vi den samtidigt som vi håller alla tummar och tassar för att lilla Saga ska återhämta sig.

.
5652847156_f7f4c1a87b_o
.
Royal Canin

One thought on “För Saga

  • Ja måste vara fruktansvärt att vara med om något sådant. Håller alla tummar för Saga! Tror okunskapen i att läsa av hundar är mycket stor, därav har man svårt att se när en situation kan spåra ur. Jag har taxar, en av dom gör utfall om han blir provocerad eller någon svarar upp. Jag ser alltid till att ta ut avståndet (helst så långt att han känner sig bekväm men det går inte alltid) så att han aldrig kommer åt att bita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.