Skritt för nördar

DSCN3108
Korta, lugna promenader i skogen – ett fint avbrott från vinterns intensiva träning.

Det tidigare inlägget om Folkes balans och inlägget om vår skritträning har väckt många tankar hos er. Ni har kommit med frågor, kluriga frågor och detaljerade frågor om skritträningen. Jag måste väl på sätt och vis tyvärr göra er besvikna.. Jag är nämligen ingen expert på den här typen av träning. Tvärtom! Jag har precis börjat. Men jag ska ändå berätta för er hur Folkes träning har sett ut. Det kan vara intressant för er att få en bild av det, som ett exempel. Men först ska ni få lite bakgrund till varför vi överhuvudtaget började!

Först och främst så måste jag erkänna att jag är både överraskad och överväldigad över vilken skillnad denna lilla och enkla träning har gjort. Jag är van att definiera träning i antal mil och genomsnittshastigheter, inte i minuter, gram och antal steg. Ändå så vände jag mig till Marie på Dynamic Rehab i våras för att jag kände att det fanns någonting mer. Någonting som jag hade missat. I år efter år har jag sett hundarna bygga muskler och tappa muskler (en helt naturlig del när man tränar mycket kondition över längre tid). Men jag ville räta ut några frågetecken om balans, koordination och att förebygga skador.

All den träning som vi gör nu i sommar är i samråd med Marie. Jag kan verkligen rekommendera att ni söker upp en duktig fysioterapeut för att få hjälp när ni ska komma igång! Under vår första träff lade jag alla fakta på bordet. Berättade om de olika hundarnas styrkor och svagheter men också om de förutsättningar jag själv har för träning utöver draget. Heltidsjobb, begränsad ekonomi men gott om natur och en del utrustning hemma. Utifrån de omständigheterna har vi sedan snickrat ihop ett träningsprogram för hundarna. En del generell träning och en del individuell träning utifrån var och ens behov. Marie kommer att föreläsa specifikt om den här typen av träning för draghundar, på Sporting Dog Seminar i Göteborg den 10 oktober!

DSCN3315
I boken “Fysträning för hund” finns det bra grundinformation om hur man går tillväga för att komma igång.

Det är väl detta som är anledningen att det är svårt att berätta exakt hur mycket man ska öka vikter, hur ofta man ska träna, hur långt. Det skiljer ju mycket från individ till individ. Jag försöker att lära mig att läsa mina hundar bra för att i framtiden kunna göra rätt bedömningar på egen hand. Det är ganska tacksamt, dels för att jag redan är van att observera hund från klickerträningen och dels för att jag har många hundar som jag kan observera och därför på kort tid får möjlighet att titta på många olika typer av rörelser.

Som Folke till exempel. Även ett otränat öga kan se att han är som Bambi på hal is när han rör sig fritt i trädgården. Framkroppen och bakkroppen tycks inte sitta ihop överhuvudtaget. Det är långa ben överallt. Folke är en stor hane och bygger muskler väldigt fint på framkroppen. Under tidigare somrar, när vi har simtränat mycket, så har han även byggt en stark och fin rygg och fått en hel del rump-muskler. Men en bit in på dragsäsongen så tappar han både ryggstyrka och muskler bak. Med dessa fakta i bakgrunden fick jag i uppdrag att börja skritta Folke. Men han hade svårt att skritta helt självmant, det var ben överallt.. Till hjälp fick jag då använda tomma viktmanschetter för att han skulle bli mer medveten om sina bakben. Skillnaden var omedelbar!

DSCN3314
Jag planerar ingen träning i förväg. Det är sommarlov och allt sker spontant så som jag känner för. Men jag har en mindmap för att komma ihåg hur långt var och en har kommit i träningen. Och jag bokför allt i efterhand. Tack Kenneth för idén om whiteboard!

Jag ska ge ett exempel på hur Folkes promenader har varit upplagda. Men först så kanske ni undrar hur i hela friden jag har haft tid att promenera på det här sättet med en enda hund? Det har jag inte. Inte med en enda hund iallafall 😉 De senaste månaderna har jag själv haft ett längre träningsuppehåll på grund av flera olika inflammationer i kroppen. Så nu har jag börjat att gå en halvtimmes promenad på morgonen och en på kvällen. Ganska enkla promenader i skogen hemmavid. På varje promenad så tar jag med mig två hundar och när det har gått lite rundgång så har det visat sig att varje hund får en promenad varannan dag ungefär, utöver sina timmar i trädgården.

Såhär har Folkes promenader sett ut den första månaden:
Dag 1. Promenad 200 meter med tomma manschetter
Dag 3. Promenad 200 meter med tomma manschetter
Dag 5. Promenad 500 meter med tomma manschetter
Dag 8. Promenad 500 meter med tomma manschetter
Dag 10. Promenad 30 minuter med tomma manschetter
Dag 11. Promenad 30 minuter med tomma klövjeväskor
Dag 13. Promenad 30 minuter med tomma klövjeväskor och tomma manschetter.
Dag 14. Drag (!!) 20 minuter, 5 km trav
Dag 15. Promenad 30 minuter med tomma klövjeväskor
Dag 18. Promenad 30 minuter med 20 g manschetter
Dag 20. Promenad 30 minuter med 20 g manschetter
Dag 21. Simning 5 minuter (200 meter)
Dag 24. Vattentrask 5 minuter
Dag 26. Simning 6 minuter (200 meter)
Dag 28. Vattentrask 5 minuter
Dag 29. Promenad 30 minuter med 1 kg klövjeväskor och tomma manschetter
Dag 30. Promenad 30 minuter med 1 kg klövjeväskor och tomma manschetter

DSCN3199
Folkes kropp ger nu ett atletiskt intryck.. Väskorna är fortfarande tomma på bilden.

Som ni kanske förstår när ni ser träningen svart på vitt, så är det inte vikterna i sig som har byggt upp Folkes muskulatur. Det är istället hans sätt att röra sig! Han har lärt sig att aktivera hela kroppen i rörelse, inte bara på promenaderna men numera även när han rör sig fritt i hundgården och trädgården. Med detta så har han stärkt upp sin rygg och fått en fin, rund och go rumpa 🙂

Mitt fokus ligger därför hela tiden på att observera hundarna. Att titta på deras rörelser och använda hjälpmedel i de fall som det behövs för att de ska kunna skritta ordentligt. Det är ju inte helt enkelt detta med skritt! Till hjälp har jag använt en riktigt bra hemsida som visar på de olika rörelserna i film. Film på hundar i rörelse men även film på deras kroppar i streckfigurer. Otroligt tydligt! Du som är nörd kan gå in här, klicka dig vidare och ägna lite tid åt att lära dig hur sidan fungerar – det är värt det!! 🙂

Det är väldigt populärt just nu att fysträna sina hundar och det är ju grymt bra! För mig som tränar slädhundar är ju inte det stora målet att hundarna ska bygga muskler. Detta tror jag att det kan vara bra att fundera över innan man sätter igång med träningen. Vad är målet egentligen? Att få en snygg hund? Det är absolut inget fel med det! 🙂 Eller att få en explosiv och kraftfull hund? Eller att få en uthållig hund? Vilken ras och vilka gener som hunden bär på, påverkar givetvis hur den kommer att utvecklas, men hur den tränas har också betydelse för vad den kommer att uppnå för resultat. Jag tycker att det är snyggt med muskler! Egentligen så kanske jag har fel ras 😉 Men jag är väl ändå klok nog att förstå att lagom är bäst när det kommer till slädhundar som ska kunna springa både snabbt och uthålligt. Det får inte bli för mycket extravikt på kroppen. Den sommarträningen vi har nu, går därför i huvudsak ut på att hundarna ska hålla sig aktiva och stärka sin grundfysik samtidigt som de ska läka eventuella skador och överbelastningar som de har dragit med sig under vintern. Jag undviker all form av träning som liknar draget under en längre period.

Jag strävar hela tiden efter att hunden ska skritta rent. Kit behöver mer
hjälp för att få en ordentlig skritt.

Folke har fått jättefin fysik av enbart skritt-träningen. Jag använder därför samma typ av träning för de andra hundarna. Alla har sina styrkor och svagheter och alla svarar olika på hjälpmedel. Därför så försöker jag att bli duktig på att läsa hundarna och duktig på att använda hjälpmedlen – på så sätt kan jag ge var och en av hundarna rätt träning utifrån dens egna förutsättningar. Som ni ser på filmen ovan så skrittar Kit väldigt slarvigt; han går näst intill passgång. Jag provar att gå lite långsammare och lite snabbare för att se om det påverkar. Han går bättre när underlaget är ojämnt men han går som allra bäst när vi går i uppförbackar. Därför får Kit följa med när jag går i Övralid som är väldigt backigt.

Sauron sträcker inte ut bakbenen ordentligt, inte ens i uppförsbacke.

Sauron har börjat att skritta väldigt rytmiskt och fint men han har korta och styltiga steg. Det blev extra tydligt när vi gick i Övralid häromdagen och jag kunde se honom lite underifrån. Det jag observerar, och det ni kan se på filmen, är att han inte sträcker ut sina bakben ordentligt – i synnerhet inte vänster bakben. Jämför med Dunder som har en underbar skritt med långa fina steg! I våras blev Sauron biten precis i knäleden i vänster bak. Det läkte och han fick vila ett par veckor. Nu är det tydligt för mig att hans kropp fortfarande är påverkad av skadan. Han är förkortad i muskulaturen och i värsta fall så har han fortfarande lite ont. Jag har därför tagit bort Sauron helt från promenaderna, satt honom i vardagsvila och han kommer bara att följa med på vattenpromenader de kommande två veckorna – i kombination med välbehövlig massage och stretching. Sedan får jag utvärdera igen och se hur han ser ut. Vi gick vattenpromenad igår och han skrittade med långa och fina steg i vattnet, alltså är vi på rätt väg! 🙂

DSCN3226
Vattenpromenader är sköna och svalkar både mig och vovvarna när det är varmt ute!

Jag har ju bestämt mig för att sluta pressa mig själv hela tiden. Det går inte att leva ett bra liv om man ska effektivisera och göra allt till max dygnet runt. Hela den här träningen är uppbyggd så att jag gör det jag känner för, när jag känner för det. Ibland blir det promenad, ibland blir det utflykt, ibland blir det att åka till sjön. Ibland så blir det ingenting alls.

Det är inte bara fysisk återhämtning som vi behöver, vovvarna och jag, men även mental återhämtning. Att gå dessa långsamma promenaderna, ja de behöver faktiskt vara långsamma för att hundarna ska skritta, fungerar läkande på mer än ett sätt. Hundarna behöver stressa ner från sitt vanliga intensiva dragtempo och jag själv får landa mentalt tillsammans med dom två och två. Det blir en väldigt fin kvalitetstid tillsammans och jag blir väldigt närvarande – inte bara under själva promenaden men även i livet runtomkring. Och för första gången i livet så har jag lärt mig att man kan nå resultat “trots att” man bara gör precis det man har lust till..

One thought on “Skritt för nördar

  • Det är så intressant, håller med om att den är nördigt(men lärorikt) att studera olika hundars rörelsemönster i de olika gångarterna.
    Viktmanschetterna; har du gjort dem själv? Gör gärna en sån fiffig ikea-guide du är så bra på 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.