Fyra veckor gamla nu <3

IMG_3494p
Pricken på upptäcksfärd i matthögen.

Nu har valparna fyllt fyra veckor och tillvaron börjar förändras från att bara mata och värma hela tiden, till att faktiskt njuta (=plocka bajs och kiss i mängder, få fötter och händer sönderbitna och förgäves försöka rädda heminredningen). De fick avmaskning häromdagen och utan att gå in på närmare detaljer så kan jag säga att det var välbehövligt.. Valparnas sociala utveckling har nu börjat och de vill gärna upptäcka både miljöer, människor och andra hundar. Vi introducerar någonting nytt varje dag, sakta men säkert och under ordnade förhållanden. De har provat att vara ute på gräsmattan och att besöka hallen och vardagsrummet inne. Besökarna står på kö så de kommer att ha träffat många olika människor med olika röster, olika dofter och olika utseende.

IMG_3472p
Jag hade turen att fånga Vita Benet på bild den enda sekunden som hon stod stilla..

Det är tre valpar som ska flytta till nya hem när de blir lite större. Två av de nya hussarna och mattarna har redan varit på besök och börjat att lära känna de små. Att “ha valpköpare” har gett mig en ny dimension i livet både socialt och hundmässigt. Jag har haft så himla tur att ha fått tre mycket engagerade och delaktiga valpköpare att dela småttingarnas framfart med. Om det är någonting som jag har lärt mig av den här resan så är det att delad glädje är dubbel glädje! Det hjälper mig såklart massor att ha dem omkring mig, särskilt som det är min första kull.

IMG_3457p
L funderar på vad de andra gör för hyss..

En av valparna ska flytta till Frankrike. Det känns hemskt långt bort och jag skulle verkligen inte sälja till vem som helst som jag inte känner. Det var en utmaning att fundera över hur jag ställer mig till export. Kan jag kräva att de besöker oss innan de får köpa valp? Är det rimligt? Hur får jag reda på mer om dom? Hur vet jag att det inte är lurendrejeri? Hur går det till i praktiken att exportera? Jag ville sätta ribban högt för att verkligen testa om de var ett bra hem för en valp. För det första så tog jag reda på att det var ett aktivt och etablerat draghem. Jag visste att de hade köpt hund från Sverige vid ett par tidigare tillfällen så jag ringde till en av de uppfödarna och frågade ut honom lite mer om dem. De fick skicka filmer från sitt hem så jag kunde se hur valpen skulle bo och hur deras vardagsliv såg ut. Det fanns verkligen ingenting att anmärka på. När jag bestämde mig för att de skulle få köpa en valp så ställde jag som sista krav att de måste hämta den personligen. Nu är flygbiljetterna bokade och överenskommelsen är klar.

IMG_3429_picnik
Lilla charmören Roc, enda killen i gänget.

Nästa utmaning var hur i hela friden jag ska göra för att välja valpar.. Hur tidigt kan man se personligheter på de små? Kroppstyp? Vilket hem som kan passa dom bäst? Med Jörgen och Maria var det lätt. Redan första veckan när Maria var hemma hos oss och hjälpte till så bestämde vi att den lilla killen var deras. Roc. Det var också lätt att välja “den lilla svarta” som efter ett tag fick namnet Kite. Hon är förstfödd och var den första som jag fäste mig mycket starkt vid redan när hon var en timme gammal. Att Kite har blivit uppfödd på flaska har inte gjort valet svårare. Både därför att vi har knutit väldigt starka band, men även för att jag rent praktiskt inte vill sälja henne – hon har inte haft lika bra förutsättningar som de andra valparna och i händelse att det kommer att ge henne problem i framtiden så vill jag inte att de problemen ska hamna på någon annans bord.

IMG_3531p
L, min personliga favorit tillsammans med Kite.

Till slut så bestämde jag mig för att jag ville vänta med att välja vilken av de tre resterande tjejerna som ska flytta till vilket hem – och vilken som ska stanna här. Däremot har valpköparna fått välja vilka namn de vill ha på sina små! Så Sonic flyttar till Frankrike, Aviar flyttar till Höör och Archon stannar här hos oss. Då återstår bara att välja vilken valp som hör till vilket namn (!) men det får framtiden utvisa. Än så länge kallar vi tjejerna efter deras särskilda kännetecken; L, Vita Benet och (Vita) Pricken.

IMG_3518p
Pricken ser ut att bli en riktig skönhet..

Förutom Tee, så har två av de andra vuxna hundarna fått börja att umgås lite med valparna. Det är Kinoo som har haft valpar förut och numera har rollen av vänlig men bestämd tant och Gunne som har fått vara trygghet och lekkamrat till både Folke, Sauron och Gantu när de var små. Gunne är väldigt försiktig men otroligt lekfull och busig med de små. Nästa steg blir att låta även Kit hälsa på valparna. Min gissning är att han kommer att bli lekfarbror no. 1 i framtiden 🙂

Gunne och Vita benet

För övrigt så märks det tydligt i flocken att någonting har förändrats. Några av vovvarna har blivit lugnare. Alaska har börjat att sätta mjölk och är väldigt nyfiken på vad som gömmer sig bakom den där dörren. Några av vovvarna har blivit mer otåliga. Jag håller på att trappa ner träningen så det har väl i grund och botten sina orsaker, men även otålighet i vardagen. När valparna piper så händer det att hela flocken svarar med en ylande kör. De är även givetvis väldigt nyfikna på alla de dofter som finns från valparna, på golv, kläder och i luften inomhus.

IMG_3420_picnik
Kite, lilla tjejen som redan kommer när jag ropar hennes namn..

Det är snart dags för valparna att börja vara utomhus längre stunder. Vi har haft så klurig temperatur på senaste bara, med ganska frisk och kall vind, så jag vill ta det säkra före det osäkra och bara ha de ute kortare stunder. Vilken dag som helst nu så kommer värmen och då får de vara ute betydligt längre stunder. Jag skulle troligen ha varit betydligt tuffare med detta om de inte faktiskt var lite nysiga efter deras första utevistelse. Det är svårt att bedöma hur de håller värmen, inte så mycket när de springer omkring men när de lägger sig för att vila.

Dags för matning

Nu är valparna även så stora att de har fått börja att äta riktig mat regelbundet. För det mesta får de Royal Canin Medium Starter som ett mellanmål, uppsvällt i vatten så det blir en gröt. Jag har medvetet visslat vid varje matning för att de ska få en positiv känsla för visslingar i allmänhet eftersom att det är ett av de sätt som vi människor naturligt använder för att kalla på våra hundar. Nu har vi även så smått börjat att byta ut huvudmåltider mot vällingblandad mat. Ganska snart bör de klara sig helt och hållet på egen mat vilket såklart är otroligt smidigt och en stor avlastning för oss som har stödmatat varannan, var tredje, fjärde och sjätte timme dygnet runt de senaste fyra veckorna.. 😉 Snart finns alltså mer tid för bloggande igen, haha! Förutom den vanliga matningen så får de också provsmaka lite av varje, åtminstone en ny smak om dagen. Kvarg, ägg, köttfärs, bröd, grönsaker, ja allt möjligt som det kan vara intressant för dem att uppleva smaken av.

IMG_3470
Hela gänget 🙂 L, Kite, Pricken, Vita Benet och Roc.

Men den allra största delen av sitt dygn spenderar valparna tillsammans. Det är nu som de leker och busar, lär sig att kommunicera, lär sig bitkontroll och lugnande signaler. Och inte minst springer. Deras små kroppar är så explosiva att de ofta studsar rakt upp i luften av bara pur glädje. De springer runt, klättrar, kryper, brottas och springer igen. De tuggar, gräver och springer igen, igen och igen. Jag börjar varje dag med att sitta med dom en lång stund, de klättrar upp i famnen, upp på bröstet och pussas ivrigt i ansiktet. De kommer till ro och ligger i en stor hög i knät, alla måste ju få plats så de ligger ovanpå varandra. Varje dag avslutar jag med dessa små på samma sätt igen. Det är en underbar upplevelse att se hur de känner igen sina namn, hur de känner igen mig, hur ivriga de är att få vara med och gosa och leka. Det har varit en lång och tuff resa men jag tror nog ändå att jag börjar känna en längtan efter att få vara med om detta igen någon gång i framtiden.

3 thoughts on “Fyra veckor gamla nu <3

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.