Bygg din egen hundgård

image

Vi har fått flera frågor kring hur vi gör när vi bygger hundgårdar. Det är inte något särskilt komplicerat bygge utan jag vågar påstå att även den som har tummen lite halvt i hand skulle klara det. Under våren har vi byggt en extra hundgård här hemma och jag passade på att fotografera steg för steg. Så här kommer en riktigt IKEA-bruksanvisning på hur man kan bygga en egen hundgård!

image

Det är bra att ha skapligt fräscha verktyg när man ska jobba mycket. Vi har köpt en ny skruvdragare med dubbla batterier och det är mer än guld värt! Annars blir det ofta onödiga pauser i arbetet för att ladda skruvdragaren. Vi har också dubbla hammare så vi kan hamra samtidigt och spara tid. Måttband är också ovärderligt och kan gärna användas en gång för mycket! Se till att ha mycket skruv och märlor hemma, gärna flera hundra och av sådant material att de inte rostar. Det heter galvaniserat eller rostfritt.

image

Hundgården som vi bygger idag, är gjord av en trästomme med nät. På ett ställe har vi valt att skruva dit en skiva som vägg för att skapa lite privatliv för vovvarna och för att de ska få skugga. Botten är grävsäker och fylld med grus. Men nu ska vi börja från början och gå igenom bygget steg för steg! Läs igenom alla stegen först. I slutet av bruksanvisningen hittar du en mer utförlig beskrivning av vad du behöver köpa för att kunna bygga din hundgård.

20130523_210119
Först och främst börjar du med att se till att du har en stor platt yta där du ska bygga hundgården. Det gör ingenting om det är lite små gropar här och där, men marken ska inte luta nåt värst utan vara relativt plan. Gå in på Jordbruksverkets hemsida och läs om hur stor hundgård du behöver för att den ska vara godkänd för din hund. Måtten står under rubriken “Rastgård”. Vi har valt att bygga en hundgård som är sex gånger fyra meter. Den blir tjugofyra kvadratmeter stor och därmed godkänd för två huskies.

20130525_101125

Sådär, dags att sätta igång! 🙂 Vi ska först bygga ihop varje sida på hundgården separat och sedan skruva ihop dem när de är klara. Detta gör vi för att det är lättare att sätta nätet och skruva toppramen när sidorna ligger ner än när de står upp. Du kommer snart att förstå! Vi börjar med framsidan på hundgården. Den är fyra meter bred, exakt så lång som plankan är. Vilken tur!

20130525_101828På framsidan har vi räknat ut att vi behöver fyra stolpar. Varje stolpe ska vara 1,80 meter lång. Eftersom vi köpte stolpar som var 3,60 behöver vi nu bara dela dem på hälften för att få fram det vi behöver! Vi mäter noggrant upp den första plankan och sågar av den så den blir exakt 1,80 cm lång. Sedan använder vi den plankan som mall när vi mäter upp resten.

20130525_101117
Eftersom vi börjar jobba med framsidan där även dörren ska sitta, passar vi också på att såga upp plankan som ska bli till dörr. Det är bra om dörren är så bred att det går att köra in en skottkärra. Höjden räcker om den är en och en halv meter ungefär. Här räknade jag fel så vi hade lite för lite planka för att göra hela dörren. Som tur var, hade vi en extra plankbit hemma som gick att använda. Kortsidorna på dörren är 65cm långa och långsidorna är 130cm.

20130525_101540Nu får du din första övning med spikplåtar! Sätt en plåt i varje skarv där plankorna ska sitta ihop. Skruva fast dem med åtminstone tre skruvar i varje planka. Den högra spikplåten på bilden är färdigskruvad och den vänstra jobbar jag fortfarande med. När de fyra spikplåtarna sitter fastskruvade i varsitt hörn, är dörren redan så stabil att den går att använda!

20130525_102657Nu ska vi börja bygga framsidan på riktigt! Jag lägger ut stolparna där de ska sitta; en i varje hörn och två i mitten som dörr-ram. Genom att lägga ut det som ett pussel på marken går det snabbt att mäta upp avstånd mellan stolparna – både för dörren och så det passar till nätet. David börjar skruva fast stolparna med spikplåt så de sitter fast i bottenramen.

20130525_102953Som ni ser på bilden ovanför, har jag lagt dit dörren för att få en uppfattning om hur brett det ska vara mellan stolparna. För att det ska bli lagom trångt i dörren, lägger jag stolparna så nära dörren att jag ganska precis får plats med mina fingrar emellan. Det är viktigt att det inte blir för stort hål här emellan för då räcker inte gångjärnen ordentligt.

20130525_102945När stolparna ligger klart jämte dörren är det bara att skruva fast dem. Se till att de sitter tätt intill i botten, kant i kant med bottenramen, när du skruvar dit spikplåtarna. Det gör ingenting om stolparna blir pyttelite sneda i sidled, det ordnar du sedan när du skruvar dit toppramen.

20130525_103628När alla stolparna sitter fast i bottenramen, lyfter vi upp hela framsidan och fäller den åt andra hållet. Stolparna behöver nämligen sitta fast även på baksidan! Under tiden som David börjar skruva fast spikplåtarna mellan stolparna och bottenramen, börjar jag mäta upp toppramen som ska sitta i överkanten av stolparna. Den ska vara exakt lika lång som bottenramen! Det är den tunnaste plankan och den är mest till för att stabilisera stolparna och nätet. Det är den blivande toppramen som du ser längst till höger på bilden.

20130525_104057Nu sitter alla stolparna fast ordentligt i bottenramen. Toppramen är färdigmätt och jag börjar med att skruva fast den i ena ytterplankan. Den här gången använder jag inte spikplåt, utan lägger toppramen längst upp direkt på stolparna och skruvar fast dem. För att allt ska bli rakt och fint, sätter jag först fast toppramen i de två stolpar som sitter längst ut i varsin kant. Eftersom toppramen är exakt lika lång som bottenramen, kommer det bli rakt och fint nu! Innan jag skruvar fast de två stolparna som bildar dörröppningen, mäter jag avståndet till dem från de yttersta stolparna. Om det är en meters avstånd vid bottenramen, ska det vara en meters avstånd vid toppramen. När toppramen är fastskruvad i alla stolparna, är stommen för hundgårdens framsida klar!

20130525_114302Då är det dags att sätta nät. Vi har valt att bara sätta nät – inga skivor – i framkanten på hundgården. De flesta vovvarna gillar att ligga vid framkanten på hundgården och spana på vad som händer i trädgården. Nätet levereras på rulle och kan vara lite krångligt att hantera. Det finns några grundläggande saker att veta när du jobbar med nätet: Lirka alltid och slit inte om det fastnar i sig själv någonstans! Nätet har små krokar i varje ände och dessa krokar fastnar lätt i varandra. Om du sliter, kommer du att dra loss “maskor” i nätet och det blir väldigt krångligt att laga. Maskorna i nätet kan också snurra sig lite när nätet flyttas. Du ser det genom att det kommer att sticka ut nät-tråd så det ser ut som att tråden är för lång. Klipp inte av den! Den har snurrat sig uppåt ett varv, vilket innebär att den är för lång i toppen och för kort i botten! Ta istället tag i änden på nätet och snurra den försiktigt med- eller motsols. Snurrar du åt rätt håll, kommer maskan att hoppa tillbaka i sitt rätta läge och fastna så nätet ser helt ut igen.

Nu ska du börja spika fast nätet i den ramen som du har byggt. Rulla ut så mycket nät du behöver för att fylla området mellan två stolpar i ramen. Nu ska du använda krampor! Det är små v-formade dubbelspikar kan man säga. Börja i den ände på nätet som inte har krokar. Se på bilden ovanför så förstår du nog. Sätt en krampa över varje “fjälltopp” på nätet och spika in den så nätet sitter ordentligt fast. Just nu ska du inte spänna nätet någonting, bara spika fast det precis som det ligger från kant till kant. Se till att det sitter på en jämt linje längs plankan så det inte blir så fasligt snett. När varje fjälltopp sitter fast, har du fått en bra start på bygget!

Nätet

20130525_193304

Nu är det dags att börja sätta fast sidorna på nätet, dem med krokarna. Det är nu som du behöver börja spänna nätet! Detta är absolut lättast om du har någon som kan hjälpa dig. Jobba systematiskt så som ritningen ovanför beskriver. Sätt fast en krampa i var femte-sjätte fjälltopp. Detta är för att du inte ska ha så fasligt mycket att ta bort ifall någonting blir fel. Det vanligaste problemet är att man spänner åt så hårt åt vänster att nätet inte ens når ut till stolpen på höger sida. Var därför försiktig med att spänna åt vänster när du sätter krampor där. Spänn mest nedåt. Sedan när du ska spänna åt höger, ser du till att nätet blir ordentligt spänt även i sidled.

20130527_191451

Var särskilt noggrann med att varje liten grön tråd i nätet ska sitta ordentligt fast hela vägen runt om. Det är lite pilligt i hörnen där spikplåtarna sitter men det är värt arbetet. Om du har en hund som vill bryta sig ut och drar i en lös tråd med tänderna, kan det bli ett helt hål i nätet! Vi var med om exakt det en gång. Issen hade dragit upp ett hål i nätet och rymt. Kvar i hundgården var Gunne. Precis när vi upptäckte att där var hål, stack Gunne ut huvudet och lyckades fastna med munnen i en av krokarna – precis som en fisk fastnar i en fiskekrok! Lyckligtvis kunde jag hålla fast henne medan David hämtade en tång och vi kunde knipsa loss henne utan att någonting värre hände. Jag vågar inte tänka på hur det kunde ha gått ifall vi inte var hemma.. Så kom ihåg; Varenda liten krok och fjälltopp måste sitta fast i krampor!

När framsidan är klar, med nät på bägge sidor och en öppning för dörren, är det dags att göra samma procedur igen fast med nästa sida på hundgården. Jobba dig igenom en sida i taget så du till slut har fyra sidor klara som ramar med nät. Tänk på ifall du vill ha fler dörrar någonstans. Du kan även använda skivor, så som vi har gjort, som lätt går att skruva loss om man behöver skapa en stor öppning i hundgården av någon anledning. Vi har valt att sätta en sådan skiva mellan två av hundgårdarna. På så sätt kan vi, genom att skruva bort några enstaka skruvar, ta bort skivan och få en dubbel-hundgård!

Om du ska bygga flera hundgårdar på samma gång, som sitter ihop, gör du en enda framsida till dem allihopa. Tänk då på att du behöver en dörröppning för varje hundgård! Du gör också baksidan till hundgårdarna i ett helt stycke.

20130525_201400

När alla fyra sidorna är klara med nät (och skivor) är det dags för det allra roligaste: Sätta ihop hundgården! Men först ska vi tänka lite på själva botten till hundgården. Om du har en hund som gillar att gräva och gillar att rymma, är det nödvändigt att göra hundgården rymningssäker runt kanterna. Om du inte har en hund som gräver skulle jag rekommendera dig att ändå säkra hundgården i framkanten, i synnerhet kring dörren, eftersom det oftast är där som hundar brukar försöka gräva ifall de börjar prova sig fram.

Ett av de enklaste sätten att rymningssäkra hundgårdens botten är att lägga armeringsjärn. Vi lägger dem längs hela kanten på området som ska bli hundgård. Vi lägger inga armeringsjärn i mitten av hundgården, då hundarna sällan gräver där och om de gör det så gräver de sällan djupt. Och om det blir djupt, kommer de ändå ingenstans 😉 När du lägger armeringsjärnen är det viktigt att marken är relativt plan, så de inte vinklas och vassa stålpinnar sticker upp!

20130525_203412När armeringsjärnen ligger plant och fint längs med innerkanten på hundgården, är det dags att börja snickra ihop alla “väggarna”! Res upp två sidor mot varandra så de bildar ett hörn. Se till att de står på kanten av armeringsjärnen, så att järnen trycks fast mot marken så som bilden ovanför visar.

20130525_203409Var noga med att sidorna hamnar där som de faktiskt ska stå! När du väl har satt ihop hundgården är den helt omöjlig att flytta. När sidorna står mot varandra så att du får ett hörn, använder du vinkelbeslag för att skruva ihop dem. På den här bilden ser du ett vinkelbeslag som är fastskruvat i toppramen. På samma sätt ska ett vinkelbeslag skruvas fast längst ner i bottenramen. Du kan gärna skruva fast dem med fyra-fem skruvar i varje planka så de sitter riktigt rejält. När de två vinkelbeslagen sitter fast, är hörnet stabilt som fasen!

20130525_203754Nu sitter alla sidor ihop med varandra. Som ni ser, har vi bara behövt bygga två sidor då vi har en lada i bakkant och en annan hundgård på ena sidan. Armeringsjärnen ligger längs med innerkanten av sidorna och öppningen för dörren är fortfarande tom. Som ni ser, har vi även valt att lämna en stor sten som ligger i hundgården för att vovvarna ska ha lite roligt att klättra på!

20130525_205103Nu är det dags att skruva fast dörren! Du skruvar först fast gångjärnen i själva dörren. Tänk på att skruva fast dem åt rätt håll, beroende på om du vill öppna dörren utåt eller inåt! Testa vinkla gångjärnen så ser du åt vilket håll de går bäst. Jag rekommenderar att du öppnar dörren inåt, då är det lättare för dig att hindra att vovvarna smiter när du ska gå in och ut ur hundgården. När gångjärnen sitter fast i dörren, är det bara att lyfta upp dörren så den sitter på lämplig plats i dörröppningen. Då skruvar du fast gångjärnen i “dörrkarmen” och dörren är på plats! Tänk på att inte ha för stort utrymme ovanför eller under dörren, så vovvarna kan fastna med huvudet. Om det blir stort utrymme, sätt hellre dörren lite högt upp och skruva fast en extra planka på tvärsen nedanför dörren. Om dörren sitter relativt högt, får du inte problem ifall det kommer mycket snö en vinter. Jag tycker glipan under dörren här ovanför är för stor. Jag kommer att skruva dit någon slags planka som täcker upp det mesta av hålet.

20130527_191355

Nu är det inte mycket kvar av arbetet! Vi lägger marktäckväv så det täcker botten på hela hundgården. Väven förhindrar att ogräs, buskar och träd kan slå rot i hundgården. Marktäckväven läggs även ovanpå armeringsjärnen. Det gör absolut ingenting om det sticker upp lite marktäckväv runtom längs kanten på hundgården. Fem-tio centimeter är bra.

image

Dags för det sista – och tyngsta – arbetet! Ett rejält lass med singel (grus) sprids ut i hundgården, ovanpå armeringsjärnen och marktäckväven. Det bästa är om singlet blir så djupt att de nästan når upp till kanten på bottenramen. Just den här storleken på grus är mycket svårt för hundarna att gräva i, jämfört med mindre storlekar som man kanske annars tror ska bli bättre. De kommer sällan djupare än en decimeter. Ett tjockt lager singel motverkar också risken att vovvarna överhuvudtaget gräver så djupt som ner till armeringsjärnen.

image

När singlet är utspritt i ett jämnt lager i hela hundgården så kommer du troligen att ha träningsvärk i några dagar. Men det är det värt, för nu börjar du kunna se resultatet av ditt slitjobb! Då är det bara det roligaste kvar; att fylla hundgården med koja, hundsäng och berikning så vovvarna får det roligt och bra!

Här kommer en lista på det material vi har använt för att bygga den här hundgården. Se till att planera handlingen ordentligt innan du åker till bygghandeln. Det är lätt att missa någonting och behöva åka extra vändor. Köp hellre en extra planka och ett extra paket skruvar än att chansa!

– En bottenram av kraftiga plankor.
Vi använder 45x195mm som är A-märkt, det vill säga att det inte blir förstört fast det ligger och blir blött på marken. Räkna hur långt det är runt hundgården och köp motsvarande totallängd på plankorna.

– Stolpar som går upp från bottenramen och håller nätet på plats i sidled.
Stolparna behöver vara lika kraftiga som bottenramen. Vi använder 45x95mm som är AB-märkt, det vill säga att de klarar regn och rusk utan att bli förstörda (men kan inte ligga på marken). Räkna med att ha en stolpe varje 1,5-2 meter och två i varje hörn. Räkna med en extra stolpe till dörröppning och ytterligare en till att bygga själva dörren. Vi har köpt stolpar som är 3,6 meter långa – då kan vi dela dem på mitten så varje blir två!

– En toppram av tunnare plankor som håller uppe stängslet i överkant.
Vi använder 28x120mm som är billiga men stabila. Även dessa plankor bör vara AB-märkta. Räkna hur långt det är runt hundgården och köp motsvarande längd på plankorna.

– Spikplåt
Spikplåt är en metallplatta med massor av små hål i. De används för att spänna fast plankor i varandra. Det går i regel åt fler spikplattor än man tror så det kan vara värt att köpa ett tiotal extra. Vi har köpt storlek 80x200mm som är en perfekt storlek för ovanstående mått på plankorna. Det ska vara två spikplåtar i botten på varje stolpe och dessutom spikplåtar till att skarva ihop både bottenramen och toppramen. Fyra spikplåtar går även åt till dörren.

– Vinkelbeslag
Vinkelbeslag är samma som spikplåt fast det är vinklat som ett L. Den här plåten använder du till att skruva plankor i varandra i hörnen. Räkna med två vinkelbeslag för varje hörn. Vi har använt storleken 80x80mm.

– Nät
Det är enklast att ha ett ordentligt hundgårdsnät till att bygga hundgården. Nätet ska vara minst lika långt som topp- och bottenramen så det når hela vägen runt. Om du saknar några meter nät går det också bra – det går ju att skruva dit skivor på några väggar så som vi har gjort för att vovvarna ska få skugga.

– Småplock
Det behövs några smågrejer för att kunna göra klart hundgården. Ett par rejäla gångjärn som inte är längre än nio centimeter behöver du till dörren. Även någon slags låsanordning så dörren går att stänga. Antingen en vanlig spärr eller, som vi själva har på alla hundgårdar, ett riktigt hänglåsöverfall så det går att låsa hundgårdarna. Kom också ihåg att köpa ett hänglås i så fall! Glöm inte heller att köpa hem en rejäl låda med rostfri skruv och en rejäl låda med krampor om du inte har det hemma redan.

– Armeringsjärn
Så många bitar att de tillsammans är lika långa som hundgårdens omkrets.

– Marktäckväv
Så mycket som du behöver för att täcka hela marken inne i hundgården. Marktäckväven hindrar att ogräs tränger upp i hundgårdsbotten så hundgården kan växa igen. Tänk på att det ska vara riktig marktäckväv och inte bara tunn fiberduk som man använder för att skydda växter från insekter.

– Singel
Ett rejält lass med grus, så kallat “singel” (16-32) till att fylla hundgårdens botten med.

Hur bra du än planerar så kommer du förmodligen att missa någonting. Räkna med att behöva åka en extra vända till bygghandeln när du har kommit en bit på bygget.

11 thoughts on “Bygg din egen hundgård

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.