Lika men olika

Jag har ofta känt mig missförstådd när jag har gått vanliga kurser med mina hundar. Jag har liksom hört vad instruktörerna säger, men har inte kunnat sätta in det i ett sammanhang. Numera är det länge sedan jag gick vanliga standardkurser med vovvarna. De kurser jag har gått har varit betydligt mer fördjupade inom olika ämnen eller givetvis klickerträningen. Det sistnämnda är enkelt, eftersom man alltid utgår från hur en hunds beteende utvecklas. Varken mer eller mindre och totalt befriat från erfarenheter av olika slag.

Nu lever jag plötsligt med en vallhund. Alaska. Dessutom har jag en jämngammal liten parvel, det har ni nog inte undgått 😉 Detta är som upplagt för många intressanta studier av hundars beteenden. För visst vet jag väl att en vallhund och en draghund har olika egenskaper. Det har jag ju själv märkt när jag har gått kurser och ja, inte minst när man ser på hur hundsporteliten ser ut. Vallhunden är outstanding när det gäller agility och ligger tätt i toppen i lydnaden. Draghundarna är, förståss, inte särskilt representerade och polarhundarna kan räknas på en hand.

Men hur stor skillnad kan det vara på hundarna egentligen? Genom åren har jag fått höra ett otal gånger att jag borde satsa på en vallhund. Det händer inte lika ofta numera. Jag märker att människor respekterar mitt beslut, eller kanske helt enkelt har gett upp att tjata. Om jag ska vara helt ärlig så inser jag, nu när jag lever med en vallhund, att jag förmodligen skulle misslyckas totalt med den.

Huskyn må vara en fysiskt krävande ras, men oj så enkel den är! De är så lättsamt signalkänsliga, med en enkel dov morrning avbryter du valpens hyss och lugnar den. När man pratar om av- och påknapp kan jag numera bekräfta att huskyns dito är extrem. Jag vet att man måste lära valpar passivitet, det har jag lärt mig på valpkurs. Huskyn har väldigt nära till passivitet och vila. Där det tar mig tio sekunder att lugna Galen, kan det ta flera minuter att lugna Alaska.

Jag inser nu varför vallhunden är en så otroligt träningsbar hund. Jag skriver träningsbar och inte lättränad. Ju mer jag ser av Alaska, desto mer beundrar jag dem som tränar vallhundar. Inte för att hon är svår. Hon är med största säkerhet en helt normal vallhundsvalp. Men vilket driv de har.

Jag förstår också varför vallhundarna kan träna i all oändlighet. Det bara finns där i dem. Men det betyder också att du antingen måste träna med dem i just all oändlighet eller att du måste tala om för den att den ska vila. Det är oerhört bekvämt att ha en husky som går och vilar vid minsta signal om att arbetet upphör. Det är liksom alltid antingen eller som gäller. Samtidigt som du självklart måste jobba på ett annat sätt för att få den motiverad, för att få den att arbeta länge. Förutom när det gäller draget då. Då bara går och går och går den.

Så det blir alltmer påtagligt för mig vilken oerhörd skillnad det är mellan just de här typerna av hund. På sätt och vis är det väl två ytterligheter jag ser. Bägge är arbetshundar men det är kanske det enda som förenar dem, förutom att de är just hundar. När David ber mig om råd, står jag plötsligt helt handfallen. Jag är inne på min sjunde hund men jag har ingen aning om hur man lär en valp bitkontroll. De få gånger som jag jobbat med bett med mina hundar, har det varit för att FÅ dem att bita. Alltså att överhuvudtaget gripa någonting alls med munnen. När David frågar mig hur man får valpen att sluta springa efter hälarna på en är jag mållös. Jag förstår att det är ett vallbeteende. Men hur kontrollerar man det? Jag är bara van att träna mina hundar att inte springa alldeles för långt bort. Att de går för nära, ja det existerar liksom inte på kartan.

Så jag är inte till stor hjälp för Husse just nu. Men en sak har jag lärt mig. Det är inte lätt med vallhund. Dem är mycket att träna med. Men de kräver också en hel del. Huskyn känns som en oerhört lättsam ras, åtminstone i vardagen. Det är sällan någonting att krångla med. De sköter sig själva och lullar på i sin egen takt. De tittar på fåglarna, leker lite, gräver en grop. De jobbar gärna för en korvbit men när korven är slut går de iväg och lägger sig igen. De behöver springa, ja, det behöver dem. På med sele och ut en sväng. Sedan är det färdigt och de kan ligga på sitt kojtak igen och vara nöjd med livet.

Det ska bli jättespännande att fortsätta följa Alaskas utveckling. Jag kommer förmodligen att lära mig väldigt mycket om hundar. Ärligt talat så undrar jag idag hur i hela friden jag överhuvudtaget kunnat hålla kurs för andra typer av hundar än just polarhundar. Lyckligtvis har kurserna oftast handlat om klickerträning så det har varit konkreta och synliga beteenden att jobba med. Annars hade jag nog stått relativt handfallen.

Så visst är de lika, våra småttingar här hemma. Det är två riktigt söta och charmiga valpar. Men de är verkligen som dag och natt i mångt och mycket. Kanske de kommer att prägla varandra under sin uppväxt? I så fall ska det verkligen bli intressant att se vad resultatet kommer att bli!

Ps1. När vi var på besök hos Donald och Maria, träffade vi deras “olycka” Ratata. En blandning av australian shepherd och alaskan husky. De berättade att han är ovärderlig på många sätt. Han håller reda på valparna, är deras lekfarbror och han är självskriven när de ska köra in unghundar. Han går med i spannet och är en mycket lydig och duktig läromästare. Han har helt enkelt fått det bästa av två världar!

Ps2. Jag inser nu när jag har lagt in bilderna att alla tre kännetecknar en av de tydligaste skillnaderna på våra valpar. Galen fokuserar på allt möjligt i världen medan Alaska hela tiden har koll på Galen! Jag tror bestämt detta kommer att komma till stor nytta för min del sedan när Alaska blir lite större 🙂

4 thoughts on “Lika men olika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.