Börja med lydnad

Foto: Emmeli Orrefjord

Hej!

Jag skaffade mig en huskykille för en månad sedan ungefär. Han blir två i juli och jag har tänkt börja träna lite drag med honom i dagarna, så fort selen kommer! Jag har haft egen hund tidigare i sju år och håller på med både doggywalking och passning, men huskyn är ju lite speciell så tänkte kolla om du kan ge några tips på hur man på bästa sätt skall jobba med lydnadsträningen?

Jag har både klicker och visselpipa som jag använde på min gamla hund och det funkade perfekt.

Mvh Jennifer och Terror

________________________

Hej!

Välkommen till huskyvärlden! Med belöningsbaserad träning kommer du långt med en husky. De är smarta och arbetsvilliga så länge de har någonting att vinna på det. Den största utmaningen, som jag ser det, är två saker: Att utveckla bra belöningar och att skaffa bra belöningsrutiner. Huskyn är sällan föremålsintresserad och har dessutom inte alltid stor aptit på mat. Men den är en arbetsmyra utan like!

Jag skulle lägga tid på att hitta och jobba fram bra belöningar som huskyn gör allt för. Underskatta inte jakten som belöning, huskyns intresse att följa föremål i rörelse och fartfyllda belöningar! Jag har jobbat med dinglande bacon och pannkakor, kastat boll med godis i, burkar med mjukost, leksaker i äkta päls, rådjursklövar. Det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränsen.

Med “belöningsrutiner” menar jag att en husky snabbt kan bli uttråkad om man är alltför förutsägbar. Förutom att variera lite mellan vad för slags godis eller leksak som hunden får som belöning, har vi ju även möjlighet att göra belöningarna extra intressanta genom att blanda in överraskningsmoment. Det är en god vana att växla mellan belöningssätt ganska ofta. Jag brukar försöka belöna åtminstone på två olika sätt under varje träningspass. Gärna på ett sådant sätt så hunden inte kan förutse vad som komma skall. Till exempel:

Första klicket: torrkula från handen
Andra klicket: fånga torrkula i luften
Tredje klicket: torrkula från handen
Fjärde klicket: JACKPOT! en näve torrkulor som sprids över golvet
Femte klicket: torrkula från handen
Sjätte klicket: torrkula från handen
Sjunde klicket: fånga torrkula i luften
Åttonde klicket: JACKPOT! “lirka” fram torrkulor från handen under kel och klapp’
Nionde klicket: fånga torrkula i luften
Tionde klicket: torrkula från handen

I början försökte jag planera hur jag skulle belöna men det blev bara omständligt och tidskrävande. Det viktigaste är egentligen att bara ha i bakhuvudet att man inte ska göra samma för många gånger i rad och att hitta några bra vanor vad gäller belöningssätt.

Det är nog vad jag skulle tänka på, generellt, i lydnadsträning med en husky. Du har ju som sagt en bra grund när du är van att klickerträna. Det kan ju också skilja väldigt mycket mellan individer, både hur lättbelönade och hur snabbtänkta de är. Men min upplevelse är att huskyn är en relativt lätt och påhittig ras som gärna tränar om du ger den en bra anledning.

Hoppas mitt svar kan vara till någon slags hjälp!

 /marlene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.