Sy din egen sele

Jag har använt: Ett paket diskunderlägg, orange vindpoplin, svart polyesterband samt en liten bit flaggstångslina. Förutom materialet behöver du även en symaskin, sytråd i matchande färger och en massa knappnålar.
Vi börjar med fodret till selen. Klipp upp diskunderläggen så de är lite bredare än polyesterbandet. En halv centimeter på varje sida är bra. Jag väljer att ha dubbla diskunderlägg för att få riktigt mjukt foder för hundarna.
Nu ska du klä diskunderlägget med vindpoplin. Poplinet är ett tyg som skyddar bra mot fukt. Klipp upp vindpoplinen i två långa remsor. Remsorna ska vara mer än dubbelt så breda som diskunderläggremsorna. Längden på remsorna ska vara så att de räcker runt hela hunden, se liten infälld bild.
Nåla fast diskunderlägget i vindpoplinen så den hålls på plats när du klipper.
Lägg vindpoplinen tight runt diskunderläggen och nåla fast. Se till att inga nålar blir kvar inuti fodret. Du jobbar med två stycken foder, en till vardera sida på hunden.
Sy ihop fodret med matchande tråd. En enkel söm längs mitten av fodret. Sömmen är bara till för att hålla vindpoplinet ordentligt på plats. När du sedan syr fast polyesterbandet, får fodret riktig stadga. Lämna osytt i ändarna på fodret!
Vik in vindpoplinet i ena änden av fodret. Sy fast.
Nu är det dags att börja sy fast polyesterbandet! Här underlättar det om du har en färdig nomesele att titta på för att hänga med. Om du inte har det, titta noggrannt på den här bilden för att se hur en sele kan se ut.
Du ska nu nåla fast polyesterbandet i fodret. Ta den ände av fodret som du har sytt in. Lägg den under, och en rejäl bit in på, polyesterbandet. Jag har tagit den fyrtio-femtio centimeter in på polyesterbandet för en hund på tjugofem kilo. Nåla fast ordentligt så polyesterbandet ligger mitt på fodret och inte kan glida i sidled.
Börja sy fast polyesterbandet! Börja i den ände där fodret är insytt. Jag har svart övertråd och orange undertråd, då ser man inte trådarna och det blir snyggt! Jag syr med enkelsöm ganska nära kanterna på vardera sida av polyesterbandet.
Lämna osytt i andra änden av polyesterbandet. Innan du syr det klart, behöver du mäta upp på hunden så du inte syr för långt! Du har nu de två grunddelarna färdiga till selen. För att allt ska bli rätt, ska vi nu nåla fast hela selen på hunden!
Vi börjar i nacken på hunden. Känn efter så du hittar hundens manke, alltså knölarna där ryggraden börjar. Där ska selen bilda ett kryss. Ta den insydda änden av båda dina sel-remsor. Lägg dem i kors som bilden visar. Vinkeln på korset kan vara olika beroende på hur kraftig hals hunden har. Hitta den vinkel som passar din hund, så selen ser ut att följa bogbladen ner mot bröstet. När du är nöjd, nålar du ihop krysset så delarna sitter fast i varandra.
Ta remmarna och lägg dem runt hundens hals. Nu ska du korsa dem på nytt! Känn efter på hundens bröst, där ska finnas en knöl som kallas bröstben. Vissa hundar har det tydligt, andra har mindre tydligt. Mitt på bröstbenet, ska remmarna korsas igen. Här är det viktigt att du ser till att selen sitter tight. Om den blir för vid, kommer selen inte sitta stabilt och hunden kan inte jobba ordentligt utan måste försöka parera selen hela tiden, så som vi får jobba med axlarna när vi har en för bred ryggsäck. Det är oergonomiskt, obehagligt och leder lätt till sned/överbelastning! När du är nöjd, nåla fast remmarna i varandra i krysset.
Ta av selen. Nu blir det allvar och du ska därför göra några säkerhetsjusteringar. Testa först att remmarna runt halsen är lika långa. Håll i båda kryssen och sträck ut. Verkar ena remmen längre? Om hunden har stått lite snett, händer det lätt att selen blir sned. Båda remmarna ska vara lika långa. Sy sedan ihop kryssen först med en enkel söm för att kunna prova på hunden en extra gång. När det ser ut att sitta bra, sy ihop krysset riktigt ordentligt. Det är här som selen har sina svagaste punkter.
Trä på selen runt halsen igen. Nu ska du jobba med bröststolpen på selen. Från bröstbenet ska remmarna nämligen sitta ihop en bit, ända till hundens solar plexus, alltså där revbenen börjar dela på sig. Om hunden har brett mellan frambenen, kan du ha en bred bröststolpe. Om hunden har smalt mellan frambenen kanske du till och med måste sy remmarna precis ovanpå varandra. Bröststolpen kan skava på insidan av hundens framben om den blir för bred. Jag har valt att låta Issens bröststolpe bli lite bredare när den närmar sig solar plexus. Då blir den relativt stabil och skaver inte mellan frambenen. Ta av selen och sy ihop bröststolpen.
När halsen är klar, är det dags att titta på bakdelen av selen. Ta remmarna från solar plexus och dra dem upp längs hundens sidor. Remmarna ska följa nederkanten på hundens bröstkorg, se bilden. De möts igen uppe vid hundens svansrot. Här ser du tydligt varför du inte ska sy fast fodret hela vägen; det har blivit foder över. Klipp av fodret strax innan polyesterbanden möts, vik in och sy ihop änden på fodren.
Här är fodret färdigt på högra sidan. De lösa remmarna på hundens rygg kommer från krysset i manken.
Nu är det dags att göra klart sidorna på selen. Ta remmarna som kommer från hundens manke och nåla fast dem på sidoremmarna på selen. Vart remmarna hamnar, beror på hur kraftig vinkeln är i krysset på manken. Nåla fast remmarna så de är spända, men inte så spända att sidoremmarna dras uppåt. Här är det viktigt att ha en balans. För hårt spända remmar gör att halsöppningen glider uppåt när hunden drar. Då kommer selen att trycka på hundens strupe. För löst spända remmar gör att halsöppningen glider nedåt när hunden drar. Då kommer selen trycka på hundens nacke. Var noggrann och hitta balansen där selen sitter bra då hunden har huvudet avslappnat framåt. De flesta hundar har huvudet på jämn linje med ryggen när de drar. Hundraser med väldigt djup bröstkorg kan få problem att ta av och på selen just på grund av dessa remmar. Testa ta av och på selen ett par gånger så du vet att det fungerar.
Innan du syr ihop sidorna på selen, kontrollera så den är symmetrisk! Om du lägger ner selen ska den se ut som en enda sida när den är symmetrisk. Gör den inte det, får du nåla om och prova på hunden igen.
När selen är helt symmetrisk är det dags att sy fast sidobanden. Sy fast ordentligt även här, detta är också en belastad del av selen. Det som blir över och hänger ut av remmarna, klipper du av och fäster genom att smälta dem. Då kan de inte fransa upp sig. Värm änden med tändare så du ser att det smälter, ta sedan fingrarna och pressa ihop. Var försiktig, det kan var mycket varmt!
Nu är det dags för det allra sista på selen! Ta remmarna som går ihop vid svansroten. Markera med en nål på bägge remmarna, precis där svansroten börjar. Det är här som selen ska ta slut.
Här kan du egentligen bara sy ihop ändarna, men jag har valt ett annat alternativ. Det är Annika Gustafsson som berättade att man kan sy på ett annat sätt för att justera belastningen i selen när hunden ibland drar snett. Genom att sy remmarna omlott kan nämligen draglinan förflyttas i sidled. En sele som inte är flexibel på det sättet, glider istället snett på hundens kropp. Bröststolpen hamnar då i ena armhålan på hunden och orsakar skavsår och snedbelastning. För att undvika detta, viker du  remmarna vid nålningen och låter dem ligga som ett v. Bägge ändarna är vikta nedåt. Titta noggrannt på bilden så det ser exakt likadant ut för dig.
Nu ska delarna läggas ihop. För samman dem så som de ligger. Nåla ihop dem med varandra så att det bildas en dubbelögla längst ut i änden, närmast i bild.
Innan du syr ihop, ta en bit flaggstångslina och knyt genom öglan som har bildats.
Om överkorsningen är rätt gjord, kommer flaggstångslinan att förflytta sig när du drar den i sidled. Om det fungerar, kan du sy fast remmarna i varandra. Lämna rejält med utrymme åt flaggstångslinan att glida. Sy ordentligt, för även här är belastningen väldigt hård. Nu är selen klar och redo att köras in!

Skicka gärna en länk när du har sytt din sele! Här har du fler:
http://evashundar.wordpress.com/2011/11/04/sele/
http://majazoro.blogg.se/2011/november/drag-sele.html#comment
http://www.mariawillers.blogspot.com/2011/12/premiartur-idag-med-puzzel-i-ny-sele.html
http://dvargpinscherligan.blogg.se/2012/january/ny-dragsele-klar.html
http://ars-amandi.tumblr.com/post/36980909694/sytt-en-nome-sele-ikvall-tack-yabasta-siberian
http://sandrasaarinen.se/bilder/dragsele1.jpg

http://sandrasaarinen.se/bilder/dragsele2.jpg

18 thoughts on “Sy din egen sele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.