Vårens stora projekt: Hundgårdar

Vi behöver verkligen fler hundgårdar, av många praktiska anledningar. Bakom vårt hus har vi en jättefin yta som ligger skyddat mot väder och vind. Här bestämmer vi oss för att bygga gårdarna!
Vår kära granne, Stig-Arne, kommer med världens största traktor och gräver en grop åt oss så vi ska få jämnt underlag. Han gräver ner till berget som inte är speciellt långt ner!
För att vi inte ska få en massa träd och buskar i hela gårdarna, vill vi lägga fiberduk i botten. Gubbarna som håller på att bygga väg utanför vårt hus, donerar en rejält tjock duk till oss!
Vår andra granne är ett stenbrott. Det blir fri hemkörning av stora bumlingar. Vi blir dock rätt så förskräckta när vi kommer hem till detta. För hand kommer det ta många dagar att plana ut stenarna…
Men så får vi en positiv överraskning. Sten-gubbarna har pratat med väg-gubbarna och ordnat så de kommer med en rejäl grävskopa och plattar ut stenarna åt oss, jättefint! Vi älskar gubbarna 🙂
På stenbumlingarna bygger vi en träram med armeringsjärn utmed kanterna. Sten-gubbarna undrar om vi ska stänga in grävskopor i hundkojorna. Vad svarar man på det? Ja!
Så kommer ännu ett lass sten, denna gång mindre grus. Tyvärr är traktorn för stor för att nå ordentligt över träramen så nu blir det till att skotta. Det går åt en spade men vår billiga skottkärra håller!
Gruset är färdigutslätat. Gissa om vi har skaplig träningsvärk i några dagar efteråt?
Dags att bygga träram! Vad hade vi gjort utan expertsnickarna Emmeli och Jill?
Så är det dags för nät. Nu börjar det kännas att hundgårdarna är på gång och resultatet syns!
Nu är vi äntligen helt klara med hundgårdarna! Det är nästan alltid “det sista lilla” som tar längst tid. Trappor, dörrar, beslag, inredning, kojor. Det tar nästan lika lång tid som att bygga gårdarna!


Här är ingången till en koja. Det är vind- och regnskydd. För att skydda träet mot blöta tassar, lägger vi på en gummimatta. I dörren syns även isoleringen som vi håller lite tunn för hundarnas skull.

En mysig säng finns givetvis i ena hundgården. Där har vi satt upp grenar och kvistar som skydd mot sol och regn men också så hundarna kan ligga och lurpassa lite. Den obligatoriska tuggstocken finns givetvis på plats. Med tanke på morgontrötta hussar och mattar samt pensionärer, har vi en trappa.


Av spillbitarna från hundgårdsbygget, bygger vi ett podium i två plan. Hundarna älskar att ligga och spana så vi hoppas det ska bli en favorit! Podiet är handikappsäkrat med tätade springor och en träram runt övre våningen så ingen ska behöva trilla ner eller igenom av misstag. Det går också att gömma sig under podiet, klättra mellan plankor eller kanske gräva en grop om man så har lust.

Då återstår bara att fräscha upp vår gamla hundgård!

13 thoughts on “Vårens stora projekt: Hundgårdar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.